Patrimoni cultural

La Ribera d’Ebre és una comarca amb un gran patrimoni cultural i històric. Al llarg dels segles, el riu Ebre ha esdevingut un nexe d’unió entre les terres d’interior i la mediterrània, eix vertebrador del territori i un punt de trobada de gents i cultures.

Des dels temps més remots les aigües de l’Ebre han estat solcades pels diversos pobles que hi han fet estada: ibers, fenicis, grecs, cartaginesos, romans, visigots, sarraïns… Les naus, empeses per la força favorable del corrent de l’aigua i dels vents o ajudades pels sirgadors, varen fer conèixer i estendre per arreu el nom de Ibèria.

Les empremtes d’aquesta història les trobem en forma de: pintures prehistòriques, jaciments arqueològics, castells, esglésies, espais històrics… que ens permeten gaudir, conèixer i alhora no oblidar.

 

 

Monuments i espais visitables

Cap de la Vila i Església Vella El nucli històric de Miravet és un entramat de cases que pengen sobre el ...

Visites guiades culturals
Memòria històrica. Espais de la batalla de l’Ebre

La comarca de la Ribera d’Ebre han viscut en la seva pròpia pell un dels moments més tràgics de la història contemporània d’aquest país, la Batalla de l’Ebre. Ocorreguda entre juliol i novembre de 1938, a la part final de la Guerra Civil, aquesta tristament famosa batalla, minimitzà tots els conflictes bèl·lics que es coneixien o de què s’havia sentit parlar.

El pas del riu per Miravet de les tropes; els bombardeigs de Flix; la destrucció de les esglésies de Garcia i Benissanet; la voladura del pont de ferro són alguns dels successos més destacables. Actualment s’han recuperat espais decisius en aquesta batalla i ara es poden visitar trinxeres, refugis i monuments, etc.

A la comarca de la Ribera d’Ebre hi ha fins a sis espais històrics visitables, que formen part dels espais de la Batalla de l’Ebre, parlem del Refugi antiaeri de Benissanet, del refugi antiaeri de Flix, de les Trinxeres de Berrús a Riba-roja d’Ebre, del búnquer dels Reguers i del Campament del XVé d’Ascó. A més dels anteriors espais mencionats, el Castell de Miravet i el Castell de Móra d’Ebre, com a fortaleses històriques que han viscut molts conflictes al llarg de la història, també en formen part.

Museus i centres d’interpretació

A la comarca de la Ribera d’Ebre disposem de centres d’interpretació visitables lligats al turisme industrial, natural i cultural.

Rutes culturals

La comarca de la Ribera d’Ebre disposa de la possibilitat de realitzar fins a cinc rutes culturals per la mateixa. Algunes d’elles tenen un abast nacional o territorial on la comarca de la Ribera d’Ebre disposa de monuments i espais de visita inclosos en aquestes rutes. La ruta dels Ibers, d’abast nacional, la Ruta pels espais de la batalla de l’Ebre, la ruta de les 3 C’s, la Ruta del Temple o la Ruta literària Artur Bladé i Desumbila.

Artesania

La nostra comarca compta amb un col·lectiu molt ampli d’artesans. Entre aquests destaquen dos oficis que han mantingut arrels molt vives a la nostra comarca, l’ofici de canterer, lligat a Miravet i la seva ceràmica i l’ofici de llatar, lligat a Rasquera i l’artesania de la pauma.

properament a la comarca

et proposem

Jornades Gastronòmiques de la clotxa 2023

La clotxa és el nostre plat tradicional per excel·lència de la Ribera, que diu molt dels orígens de pagès de l...

Els darrers passos de barca de Catalunya

La Ribera d’Ebre és una comarca de tradicions, ho demostra un cop més la presència de tres passos de barca, el...

La natura en estat pur. Reserva Natural de Sebes. Activitats

La Reserva natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix  és un espai fluvial inclòs al Pla d’Espais d’...