Flix

Informació general
habitants 3969
superfície 116,9 Km2
altitud 48 m
Situació

El terme municipal t茅 116,9 km2聽d鈥檈xtensi贸 i 茅s situat al nord de la comarca de la Ribera d鈥橢bre.聽El nucli de la vila es troba situat en un meandre perfecte a la riba dreta del riu Ebre, on al llar de la seva hist貌ria s鈥檋i ha assentat diferents poblacions.


Instal·lacions i serveis

Disposa de biblioteca, escola bressol, escola municipal de m煤sica, llar del jubilat i arxiu municipal. En l鈥櫭爉bit esportiu compta amb camp d鈥檈sports, pavell贸 poliesportiu i piscines i camps de tir. Disposa tamb茅 de centre de rehabilitaci贸, institut, col路legi p煤blic, resid猫ncia i centre de dia 聽i Centre d鈥橝tenci贸 Prim脿ria.


Llocs d'interès

La聽Reserva natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix聽聽茅s un espai fluvial incl貌s al Pla d鈥橢spais d鈥橧nter猫s Natural (PEIN). L鈥檃ny 1995 va se declarat Reserva Natural de Fauna Salvatge, sota la denominaci贸 de Riberes de l鈥橢bre a Flix.

La zona de Sebes 茅s un espai fluvial, amb una superf铆cie de 204 hect脿rees,聽 que conserva bona mostra de vegetaci贸 aigualosa i de ribera. Compr猫n l鈥檈spai natural de Sebes, situat al marge esquerre del riu Ebre, aig眉es amunt de l鈥檈mbassament de Flix, on s鈥檋a format un dels canyissars m茅s extensos de Catalunya i on es conserva un bosc de ribera gaireb茅 intacte que creix esplendorosament a les illes fluvials. L鈥檈spai declarat Reserva Natural de Fauna Salvatge inclou aquesta zona d鈥檃iguamolls, les illes fluvials i una franja de protecci贸 de seixanta metres de riu al seu voltant.

A partir de l鈥檃ny 1154, Ramon Berenguer IV va comen莽ar la conquesta de la Catalunya nova, 茅s a partir d鈥檃questa data que es comen莽a la construcci贸 de l鈥Esgl茅sia parroquial de l鈥橝ssumpci贸 de Nostra Senyora.聽La primera esgl茅sia, m茅s estreta que l鈥檃ctual, es creu que tenia tot el sostre amb una volta de can贸 apuntat. M茅s tard van comen莽ar a construir l鈥檈sgl茅sia actual que es va acabar a comen莽aments del segle XVII. Durant la guerra civil fou convertida en un mercat; el s貌l el van omplir de terra per anivellar-lo amb la pla莽a. Tamb茅 durant la guerra es derru铆 part de la fa莽ana la qual es reconstru铆 al 1958 respectant en bona part el model antic, tot i que s鈥檋i afeg铆 una torre campanar.

La聽Pla莽a Major聽de Flix聽ha estat durant segles el veritable centre neur脿lgic de la vila. Aqu铆 se celebraven els actes, les festes m茅s importants i s鈥檋i feia el mercat. L鈥檃ny 1360 el rei Pere III va concedir a la vila de Flix el privilegi de celebrar mercat setmanal tots els dimarts. Les parades del peix se situaven a l鈥檕mbra dels porxos聽(perxis) i el rellotge de sol de la fa莽ana de l鈥檃ctual casa Fontanilles marcava el ritme del temps.

L’edifici del mol铆 d鈥橭li Flix聽es tracta d鈥檜na construcci贸 de pedra, ben conservat i que als baixos t茅 un mol铆 d鈥檕li, actualment encara en 煤s. Cal destacar que les olives es trituren amb un mol铆 de rolls de pedra. Al llindar de la porta hi ha una inscripci贸 en llat铆, PRI (abans) DIE (dia) ID (idus, comen莽aven el dia 15 de cada mes) APRILIS (abril) MDCCLXXXIII (1783) ANTONINO VI i es veu un dibuix d鈥檜n castell, o sigui 鈥14 d鈥檃bril de 1783 Antonio Castellv铆鈥, qui fou un dels m茅s importants comerciants riberencs de finals del segle XVII.

Degut a la seva situaci贸 estrat猫gica, la vila de Flix, durant la guerra civil, en especial durant la Batalla de l鈥橢bre, i tamb茅 per l鈥檈xist猫ncia del聽complex industrial de la Societat Electroqu铆mica de Flix, S.A., on s鈥檋i fabricava un explosiu anomenat cloratita, va ser durament castigada per l鈥檃viaci贸 franquista diverses vegades.

Dins del nucli urb脿 de Flix es troba el聽Refugi antiaeri.聽Aquest espai muse茂tzat permet al visitant descobrir com era l鈥檌nterior del refugi. Un audiovisual reprodueix el so de les sirenes, dels avions i de les bombes, aix铆 com, una s猫rie de panells, que apropen a les sensacions que varen viure aquells que all铆 es refugiaren buscant protecci贸 contra els bombardejos.

El聽meandre de Flix聽茅s el revolt que forma l鈥橢bre al seu pas per Flix amb gaireb茅 cinc quil貌metres d鈥檈strangulat. Al costat del riu i seguint el dibuix tant interior com exterior del meandre hi trobem un cam铆 exclusiu per a caminants i bicicletes que ens duu a la pista de pesca coneguda com els Xops, on trobem una zona adequada per a fer p铆cnic.

El聽Castell Nou, fou edificat el 1874 damunt d鈥檜n tur贸 molt elevat del meandre, en el decurs de la tercera carlinada, seguint les directrius del mestre d鈥檕bra tortos铆 Gaet脿 Blanch Sebasti脿. El 19 de juny 1875 fou conquerit per les tropes governamentals, les quals, sota la direcci贸 de l鈥檈nginyer militar Bernardo Iglesias ampliaren la fortalesa, amb la torre m茅s gruixuda i el mur que mira al riu. Fins al 1885 compt脿 amb una guarnici贸.

L鈥橝juntament vell聽de Flix聽茅s un edifici on hi va estar ubicat l鈥檃juntament fins a la construcci贸 de l鈥檃ctual el 1991. 脡s de destacar l鈥檈scut de la ciutat de Barcelona de 1629; cal recordar que aquesta ciutat va comprar la Baronia de Flix i聽la Palma聽l鈥檃ny 1398. 聽L鈥檈scut estava situat en un arc situat al final del carrer Major, a la porta d鈥檃cc茅s a la vila pel cam铆 d鈥Asc贸. L鈥檃lcalde Dami脿 Forcades el va fer desmuntar perqu猫 amena莽ava ru茂na i el va fer col路locar en la ubicaci贸 actual.

La Cana聽fou una antiga mesura de longitud que es va utilitzar durant molt temps en els Pa茂sos Catalans. La mitja Cana que es conserva a Flix, a la Pla莽a Major, mesura 78 cm, per tant, 茅s igual que la de Tarragona. Tamb茅 茅s present en la topon铆mia de Flix-Riu de la Cana; i, finalment 茅s com es coneix popularment la cantonada de la Pla莽a Major, a Ca Fontanilles, on hi ha aquest antic patr贸 de mesura 鈥撯淟o Cant贸 de la Cana鈥-

La聽S猫quia del Portell, Carrer de Baix聽茅s el portell per on entrava la s猫quia i on discorria l鈥檃igua procedent de la s铆nia de l鈥檃ssut. Constitu茂a el reg m茅s antic que es coneix.


Festes

La聽Festa de les Dolors聽se celebra des de l鈥檃ny 1986, moment en el qual es trobaven empadronades al poble de Flix 103 dones amb el nom de Dolors, Lola, Lolita i Maria Dolors. Durant tots aquest anys s鈥檋an fet aquesta festa, compta amb diverses activitats com un sopar tradicional i diversos concursos.

La聽Benedicci贸 de la Creu聽del Terme聽se celebra el primer diumenge del mes de maig i des de l鈥檌ndret conegut popularment com聽la Punteta聽on hi ha ubicada una creu de terme, es fa l鈥檃cte de la benedicci贸. Pr猫viament, els ve茂ns d鈥檃quella part del poble han engalanat la zona on es far脿聽la celebraci贸.

L鈥檃legria de l鈥檃rribada de la Pasqua i la primavera ve expressada per la聽Cantada de Caramelles, unes composicions tradicionals de to alegre i humor铆stic.聽A mitja tarda del Dissabte de Gl貌ria, els caramellaires, abillats amb roba tradicional (camisa blanca, pantalons foscos, barretina i faixa), inicien la seva actuaci贸 per carrers i places de聽la poblaci贸.

La primera聽Concentraci贸聽motociclista聽es va fer l鈥檃ny 1996 i actualment s鈥檋a convertit en una de les millors festes de聽motards聽de Catalunya. El Moto Club Flix, entitat esportiva fundada l鈥檃ny 1975, 茅s qui organitza la festa.

La聽Setmana Santa聽a Flix聽est脿 formada per una atape茂da agenda d鈥檃ctes laics, com les caramelles o la ballada de sardanes i de jotes a l鈥檈rmita el Dilluns de Pasqua; i actes religiosos, entre els quals destaca la聽Process贸 de l鈥橢ncontre, declarada festa d鈥檌nter猫s comarcal. L鈥檈ncap莽alen els Armats amb la Samaritana seguits per les banderes del Sagrat Cor, la Mare de D茅u del Remei i Sant Antoni i el Sant铆ssim. Tanca la Mare de D茅u, amb la Confraria dels Dolors i un grup d鈥檈sclaves. A la pla莽a Major es fa la representaci贸 de la trobada de la Mare de D茅u amb Crist ressuscitat i la Samaritana recita 鈥淟es Desmes鈥, que acaben amb el trencament del c脿ntir.

Al mes de novembre se celebra la festivitat de聽Santa Cec铆lia聽patrona de la m煤sica (22 de novembre), amb motiu de la qual l鈥橢scola Municipal de M煤sica i l鈥橭rfe贸 de Flix programen un seguit d鈥檃ctivitats.

La Vig铆lia de les Espigues聽茅s una festa de caire religi贸s que se celebrava a l鈥檈rmita de la Mare de D茅u del Remei a una nit de comen莽aments d鈥檈stiu. Actualment es fa coincidir amb la Festa de la Coronaci贸 de la Mare de D茅u del Remei (primer dissabte de setembre).


Ajuntament

Ajuntament de Flix

C. Major, 18

43750 Flix

Tel.: 977 410 153

Fax: 977 410 649

Web: http://www.flix.cat/index.php/es/

Horaris d鈥檃tenci贸:

De dilluns a divendres, de 9:00 a 14:30 h.


Oficina de turisme

Mas del Director 鈥 Reserva Natural de Sebes

43750 Flix

Tel.: 977 26 51 12

perejosep@reservanaturalsebes.org

Web: http://www.reservanaturalsebes.org/

Horaris d鈥檃tenci贸:

De dilluns a diumenge, de 9:00 a 14:00 h.


properament a la comarca

et proposem

Tasta la Ribera d’Ebre

  Us presentem els productes de la comarca per tastar-la des de casa o per quan pugueu visitar-la. Molts ...

Els darrers passos de barca de Catalunya

La Ribera d鈥橢bre 茅s una comarca de tradicions, ho demostra un cop m茅s la pres猫ncia de tres passos de barca, el...

Jornades Gastron貌miques de la clotxa 2023

La clotxa聽茅s el nostre plat tradicional per excel路l猫ncia de la Ribera, que diu molt dels or铆gens de pag猫s de l...