M贸ra la Nova

Informació general
habitants 3285
superfície 15,9 Km2
altitud 31 m
Situació

El terme municipal t茅 15,9 km2聽d鈥檈xtensi贸 i 茅s situat al bell mig de la comarca, a la riba esquerra del riu Ebre, a l鈥檌ndret geogr脿fic conegut amb el nom de la cubeta de M贸ra.


Instal·lacions i serveis

En l鈥櫭爉bit esportiu compta amb un camp municipal d鈥檈sports, pavell贸 poliesportiu, piscines, tamb茅 compta amb un camp de tir i petanca. Disposa d鈥檜n gran pavell贸 firal, biblioteca,llar de jubilats, casal municipal, institut – escola, llar d鈥檌nfants, escola municipal d鈥檃rts pl脿stiques i disseny, resid猫ncia i centre de dia per a la gent gran.

Tamb茅 compta amb un centre d鈥檃ssist猫ncia prim脿ria, jutjat de pau, oficina de correus, creu roja, alberg de joventut del Mas de la Coixa, punt d鈥檌nformaci贸 comarcal, ateneu casa de cultura i l鈥檈staci贸 de ferrocarril.


Llocs d'interès

El聽Centre d鈥橧nterpretaci贸 del Ferrocarril.聽Aquest antic edifici constru茂t per MZA a l麓any 1928 i destinat al control de la circulaci贸 dels trens, ha estat rehabilitat i muse茂tzat dins del projecte de Centre d鈥橧nterpretaci贸 del Ferrocarril, on podr脿s contemplar i experimentar a trav茅s d鈥檕bjectes, fotografies, pl脿nols i un audiovisual, l鈥檈voluci贸 dels sistemes de senyalitzaci贸 i comunicaci贸 ferrovi脿ria al llarg de la hist貌ria. A l鈥檈xterior de l鈥檈difici es pot visitar el pont giratori i diversos vehicles ferroviaris restaurats.

Fa molts anys, en el lloc en qu猫 ara s鈥檃ixeca聽l鈥橝lberg de Joventut del Mas de la Coixa聽i el Punt d鈥橧nformaci贸 , hi havia el mas m茅s emblem脿tic dels antics Masos de M贸ra, un edifici que servia de llotja per al transport que duien els llaguters i que anaven riu amunt i riu avall. L鈥檃ctivitat comercial hi era de cabdal import脿ncia, en aquells temps.

Actualment, s鈥檋a fet una reconstrucci贸 completa de l鈥檈difici, i ha passat a formar part de la Xarxa d鈥橝lbergs de la Generalitat de Catalunya.

Al bell mig del poble hi trobem l鈥Esgl茅sia parroquial de Ntra. Senyora del Remei. Davant seu hi ha la pla莽a que rep el mateix nom, una pla莽a constru茂da damunt del barranc de Nolla i que 茅s el centre neur脿lgic de totes les activitats de carrer i de la principal vida social de M贸ra la Nova. L鈥檃ny 2004聽 va fer聽cinquanta anys que els moranovencs, amb el seu esfor莽 personal, van aixecar l鈥檈difici de l鈥橢sgl茅sia. Est脿 situada al bell mig del poble, i davant seu hi ha la pla莽a que rep el mateix nom, una pla莽a constru茂da damunt del barranc de Nolla i que 茅s el centre neur脿lgic de totes les activitats de carrer i de la principal vida social de M贸ra la Nova. La nova Pla莽a de l鈥橢sgl茅sia va ser una important obra que es va fer durant l鈥檃ny 1986

Un altre indret que s鈥檋a de visitar 茅s l鈥Ermita de Sant Pau, Ubicada a 150 metres sobre el nivell del mar. Antigament hi havia una ermita que es va anar deteriorant amb el temps, i al costat mateix se鈥檔 va erigir una altra de m茅s moderna en honor a sant Pau.

L鈥櫭簂tim diumenge d鈥檃bril, la gent de M贸ra la Nova es reuneix a l鈥檈spai de Sant Pau i, en un ambient de conviv猫ncia, fa les activitats religioses preceptives i tamb茅 moltes altres de caire m茅s l煤dic i festiu. El patronat de l鈥檈rmita va tirar endavant la recuperaci贸 d鈥檃quest espai des de l鈥檃ny 1987, i l鈥檕bra, amb gran tenacitat, va ser acabada i finan莽ada pels mateixos moranovencs.

L鈥estaci贸 de tren聽t茅 m茅s de cent anys d鈥檋ist貌ria, i serveix de control de circulaci贸 del transport de la l铆nia Reus – Saragossa. Aquesta important estaci贸 durant molts anys va representar el sector socioecon貌mic m茅s definidor de la realitat moranovenca, i en els tallers de RENFE hi van arribar a treballar un miler de persones.

L鈥檈spai de l鈥embarcador聽ha despertat en moltes persones un inter猫s per les activitats de riu. Des de l鈥檈mbarcador, s鈥檋i fan curses de muletes (embarcaci贸 t铆pica de la zona) i moltes altres activitats que es concentren b脿sicament en els dies de la Festa Major, i que, al llarg de l鈥檈stiu aporten una nova opci贸 d鈥檈sbarjo i d鈥檈sport per als amants de l鈥檃igua.

El聽pavell贸 firal聽es va inaugurar l鈥檕ctubre de 2006 coincidint amb el 175猫 aniversari del dret de constituci贸 de la Fira de M贸ra la Nova. El pavell贸 Firal es va construir al costat del Parc 26 d鈥檕ctubre en un espai recuperat del centre de la poblaci贸.. Durant l鈥檃ny es porten a terme diferents activitats entre les quals hem de destacar els聽 cert脿mens firals, la Fira Agr铆cola, Ramadera i Industrial, la Fira del Vi, la Fira Intercomarcal de l鈥橭li, la Fira del Vehicle d鈥橭casi贸, Fira de Brocanters i la Fira del Comer莽 de Nadal. Tamb茅 al llarg l鈥檃ny acull un seguit d鈥檃ctivitats de tipus m茅s l煤dic.


Festes

A finals de gener t茅 lloc la聽Fira Intercomarcal聽de l鈥橭li, amb exposici贸 i venda d鈥檕li per part de les Cooperatives i Alm脿sseres de la zona. Durant la fira es realitzen les seg眉ents activitats: concurs d鈥檕lis fruitats verds i fruitats madurs, confer猫ncies, esmorzar popular amb la t铆pica clotxa, concurs d鈥檃ll i oli, etc.

Tamb茅 al mes de febrer i en honor a Sant Antoni, el municipi de M贸ra la Nova celebra els tradicionals聽3 Tombs聽per la vila amb la participaci贸 de carros i carruatges d鈥櫭╬oca, la benedicci贸 i dinar per als participants.

El darrer diumenge d鈥檃bril t茅 lloc la聽diada de l鈥檈rmita de Sant Pau: es realitzen concursos, ballades de sardanes, jocs鈥 s鈥檕fereix un plat d鈥檕lla barrejada als assistents.

La聽Festa Major聽es celebra el primer cap de setmana del mes d鈥檃gost. Un acte que s鈥檋a de remarcar dintre de la Festa Major 茅s la gala de les Nits Blanques que se celebra el diumenge a la nit. Totes i tots els聽 quintos de la poblaci贸 es vesteixen de gala per presentar-se en societat. Elles es vesteixen totalment聽 blanc i ells amb vestit.

A finals de setembre t茅 lloc la聽Fira de Brocanters. amb exposici贸 i venda de tota mena d鈥檕bjectes antics (mobles, llibres, postals, segells, monedes, medalles, eines, m脿quines, articles curiosos) i tamb茅 d鈥檈ntranyables articles relacionats amb el m贸n militar i amb la participaci贸 d鈥檈xpositors brocanters i professionals del sector d鈥檃rreu de Catalunya.

La聽Fira Agr铆cola, Ramadera i Industrial, a finals d鈥檕ctubre, se celebra ininterrompudament des de 1831.T茅 un car脿cter multisectorial i s鈥檋i fan exposicions agr铆coles, ramaderes i de maquin脿ria i tamb茅 diferents concursos. S鈥檋i du a terme la fira del vi.

A meitat desembre hi ha la聽Fira del comer莽 de Nadal聽organitzada per la Uni贸 de Comerciants i l鈥橝juntament, amb diverses activitats com exhibici贸 de judo, vermut, l鈥檃rribada del Patge Reial i xocolatada.


Ajuntament

Ajuntament de M贸ra la Nova

C. Major, 88

43770 M贸ra la Nova

Tel.: 977 40 03 47

A/e: aj.moralanova@altanet.org

Web:聽www.moralanova.cat

Horaris d’atenci贸:

De dilluns a divendres, de 10.30 h a 14.00 h


Oficina de turisme

Punt d鈥橧nformaci贸 Tur铆stica Mas de la Coixa

Cru茂lla C-12 i N-420

43770 M贸ra la Nova

Tel.: 977 聽40 05 41


properament a la comarca

et proposem

Navega a la Ribera d’Ebre

Una de les millors maneres de con猫ixer la Ribera d’Ebre 茅s navegant pel riu Ebre a trav茅s de les diverse...

Els darrers passos de barca de Catalunya

La Ribera d鈥橢bre 茅s una comarca de tradicions, ho demostra un cop m茅s la pres猫ncia de tres passos de barca, el...

Jornades Gastron貌miques de la clotxa 2023

La clotxa聽茅s el nostre plat tradicional per excel路l猫ncia de la Ribera, que diu molt dels or铆gens de pag猫s de l...