Festes i esdeveniments

A la comarca de la Ribera d’Ebre, moltes de les diades festives commemoren esdeveniments lligats a la història, la religió o la feina. De festes n’hi ha moltes i molt variades; festes populars i tradicionals, festes majors, etc.

Entre les festes i esdeveniments més notables de la Ribera d’Ebre en destaca la Festa de la Clotxa, la qual cada any se celebra en un municipi diferent i s’acompanya d’unes jornades gastronòmiques, la Festa de Sant Antoni d’Ascó, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional, la Mora Morisca, un festa temàtica que commemora el pas de les cultures cristiana, sarraïna i jueva per la comarca, Litterarum, una fira d’espectacles literaris en català única al país, la Fira de l’Oli Nou de la Serra d’Almos, declarada Festa d’Interès Comarcal i, finalment, les Festes de Riu, les quals se celebren en diferents municipis de la comarca durant les seues festes majors.

A continaució, us detallem tots aquests esdeveniments.

Festes populars i tradicionals d’interès comarcal

FESTA DE SANT ANTONI A ASCÓ. Gener de 2022. Declarada festa d’ interès comarcal i nacional

La Festa de Sant Antoni a Ascó ha mantingut vives unes tradicions que s’acostumen a perdre en el temps i que la fan singular: manteniment de la plega, els Tres Tombs, la distinció de les figures del clavari i els majorals, les curses de cavalls, rucs i matxos, l’encesa de la foguera i la ballada al seu voltant de la jota d’Ascó, amb música i dansa pròpies.

 

Foc i espenta: SANT ANTONI A LA TORRE DE L’ESPANYOL. Gener de 2022

La festa de Sant Antoni a la Torre de l’Espanyol aplega tot el poble al voltant de la foguera com a element central. Les dansades i un costum local únic, l’espenta, donen un toc màgic a una nit tradicional de foc i a la Festa Major d’hivern del municipi.

 

FESTA DE SANTA AGDA (Sta. Àgueda) A RIBA-ROJA D’EBRE. Febrer de 2022.Declarada festa d’ interès comarcal

Organitzada per les dones del poble, ha esdevingut la Festa Major d’hivern de la població a causa del gran nombre de persones que hi participen i d’actes que s’hi celebren. Des del seu naixement, el 5 de febrer de 1986, ha estat un exemple que s’ha escampat per bona part dels municipis de la comarca.

 

VIACRUCIS DEL DIVENDRES SANT A MÓRA D’EBRE. Divendres Sant. Declarada festa d’ interès comarcal.

A les 7 del matí surt el Viacrucis des de l’església prioral i desfila pels carrers que ens porten al Calvari acompanyant les imatges del Sant Crist dels Cavallers, la Dolorosa i la Verònica. Destaca la tradicional baixada de les escales del Calvari, davant del castell. Un públic nombrós es concentra al peu de la fortalesa per veure el descens de les imatges.

 

SETMANA SANTA A FLIX: PROCESSÓ DE L’ENCONTRE I LES DESMES. Diumenge de Pasqua. Declarada festa d’interès comarcal

Formada per una atapeïda agenda d’actes laics, com les caramelles o la ballada de jotes a l’ermita el Dilluns de Pasqua, i actes religiosos, entre els quals destaca la Processó de l’Encontre. L’encapçalen els Armats amb la Samaritana seguits per les banderes del Sagrat Cor, la Mare de Déu del Remei i Sant Antoni i el Santíssim. Tanca la Mare de Déu, amb la Confraria dels Dolors i un grup d’esclaves. A la plaça Major es fa la representació de la trobada de la Mare de Déu amb Crist ressuscitat i la Samaritana recita “Les Desmes”, que acaben amb el trencament del càntir.

 

CORREFOC DE RASQUERA. Agost de 2022

És el correfoc més antic de la comarca. Amb la seva bèstia més emblemàtica, lo Fardatxo de Rasquera, és referència per als amants del foc.

 

CORREFOC DE GARCIA. Agost de 2022

Espectacle guardonat com a millor acte cultural de les Terres de l’Ebre l’any 2003. La festa s’inicia amb espectacles culturals i música tradicional. Una gran traca i tro final dóna la sortida del correfoc. Diables i espectadors vinguts d’arreu dels Països Catalans poden córrer i gaudir sota autèntiques pluges de foc. Acaba la festa amb una gran remullada i música en viu fins a la sortida del sol. Abans de l’inici del correfoc té lloc el correfoc de colles infantils.

 

CORREFOC DE RIBA-ROJA D’EBRE. Agost de 2022

Constitueix un dels principals esdeveniments del món del foc al conjunt de l’Ebre i és el que tanca la Festa Major. Inclou una representació inspirada en elements de la història local (els templers) i de tipus mitològic.

Festes majors

ASCÓ

El 20 d’agost té lloc la Festa Major que atrau a gran nombre de persones d’arreu de Catalunya per la gran qualitat de les orquestres que actuen durant aquests cinc dies apassionats.

 

BENISSANET

La festa major d’hivern és dedicada a Sant Antoni, el anomenat dels Rucs perquè aquest dia (17 de gener) la gent feia passar les cavalleries i altres animals per davant de l’església on el capellà els beneïa.

La festa major d’estiu és la dedicada a Sant Jaume (25 de juliol). A les dues festes majors es feien les típiques coques, dites “beneites” perquè eren beneïdes i subhastades al mig de la plaça.

 

DARMÓS

La Festa Major de Darmós, es celebra per Sant Roc, el dia 16 d’agost.

La festa comença amb missa i tradicional cantada de la coral de Darmós. De tots el actes de la festa us recomanem que no us perdeu la botifarrada popular i la festa dels plats on els veïns  elaboren  un plat, alguns d’ells molt treballats.

La festa major d’hivern es celebra per la Candelera, el 2 de febrer ( cap de setmana anterior o posterior).

 

FLIX

La festa major de Flix es celebra el 15 d’agost.

 

GARCIA

Al gener es celebra la Festa Major d’hivern i té lloc la Festa en honor a Sant Antoni Abat (17 de gener),  on es realitzen com a actes típics la benedicció dels animals, la cercavila de la banda de música, la foguera de Sant Antoni on es penja porc senglar a la brasa, sessions de ball i curses de rucs i de 4 x 4.

A l’estiu es celebren les Festes Majors de Garcia en honor a la Mare de Déu d’agost a on la gent del poble i els visitants poden gaudir d’un seguit d’activitats per a petits i grans amb molta música.

 

GINESTAR

Festa Major de Sant Martí: Ginestar celebra la seva Festa Major el dia 11 de novembre, en honor de Sant Martí.

 

LLABERIA

La festa major de LLaberia, es celebra per la Mare de Déu d’agost. La festa es trasllada al cap de setmana següent.

 

MIRAVET

Les Festes Majors d’estiu són en honor a Sant Domingo, patró dels canterers, i es celebren al mes d’agost. Entre els actes que destaquen hi ha la presentació de les pubilles i els hereus, els balls d’envelat, la baixada pel riu d’andròmines, el concurs de beure a porró i la festa a la piscina, entre d’altres.

Les Festes Majors de la tardor són en honor a la Verge de Gràcia, patrona templera del poble, i es celebren al mes d’octubre. Entre els actes que destaquen estan les processons, les misses, l’ofrena de flors a la Verge, els balls d’envelat, els concerts de música, el concurs de pintura i la sardinada, entre d’altres.

 

MÓRA D’EBRE

Móra celebra la Festa Major l’últim cap de setmana d’agost. Molts són els actes que tenen lloc durant quatre dies, el més destacat dels quals és la Festa del Riu, amb la competició de les regates de muletes (embarcació auxiliar del llagut, de quatre rems i timoner), regates de vuit o més embarcacions dels municipis de Flix, Móra la Nova i Móra d’Ebre.

 

MÓRA LA NOVA

La Festa Major es celebra el primer cap de setmana del mes d’agost. Un acte que s’ha de remarcar dintre de la Festa Major és la gala de les Nits Blanques que se celebra el diumenge a la nit. Totes i tots els  quintos de la població es vesteixen de gala per presentar-se en societat. Elles es vesteixen totalment  blanc i ells amb vestit.

 

LA PALMA D’EBRE

La Festa Major d’estiu se celebra, com en tants d’altres pobles, el dia 15 d’agost, en honor a la Mare de Déu de l’Assumpció, patrona del municipi.

 

LA SERRA D’ALMOS

La Festa Major d’estiu es celebra per Sant Domingo generalment  al voltant del primer  cap de setmana d’agost.

La Festa Major d’hivern el dia 1 de gener.

 

RASQUERA

A la Festa Major d’estiu, a principis d’agost, hi destaquen diferents actes i una gran participació. Es du a terme en aquesta festa el correfoc més antic i tradicional de les comarques meridionals. És una demostració de foc, plena del sentit de la tradició amb la seva bèstia més emblemàtica, el Fardatxo de Rasquera, referència per als amants del foc.

 

RIBA-ROJA D’EBRE. 

La Festa Major es celebra el 24 d’agost, per Sant Bartomeu. Actes religiosos, curses, festa del riu, ball, teatre, concerts i  correfoc, són alguns dels actes que hi trobareu.

 

LA TORRE DE L’ESPANYOL

Festa Major d’estiu: Festa Major en honor a Sant Jaume Apòstol, patró de la parròquia.

Festa Major d’hivern: Festa Major d’hivern en honor a Sant Antoni Abat. Actes tradicionals de la diada. Foguera i ball de l’espenta.

 

TIVISSA

La festa major, es celebra per Sant Jaume, el dia 25 de juliol, i dies successius. La festa comença amb el ja tradicional pregó de festes i la inauguració de diverses exposicions, que es poden visitar durant els dies de festa.

 

VINEBRE

La Festa Major, dedicada a Sant Joan Baptista, Santa Rosa i Sant Roc, es celebra la darrera setmana del mes d’agost amb els típics balls de plaça, hi ha coques i bon vi, curses pedestres, de natació, ciclisme, futbol i teatre. Durant aquesta setmana es lliura el Premi de Narrativa Ribera d’Ebre, instituït per a fomentar l’expressió literària en llengua catalana.

Fires

FIRA INTERCOMARCAL DE L’OLI DE MÓRA LA NOVA. Propera edició serà a finals de gener de 2022

Aquesta fira es celebra amb la voluntad de difondre i promocionar els diferents olis que es produeixen a les nostres terres.

 

FIRA RAMADERA I ARTESANA DE RASQUERA. Maig de 2022

Variada trobada d’artesans amb el complement del espectacular baixada dels ramats de cabra blanca.

 

MOSTRA D’ARTS I OFICIS D’ASCÓ I TASTAVIN’S.

Gran mostra d’oficis artesans i tallers demostratius acompanyats d’artesania alimentària i espectacles. Tallers per a petits i grans… També inclou la Fira Intercomarcal del vi amb degustacions, venda i cates de vins.

 

FIRA DEL LLIBRE EBRENC · LITTERARUM, FIRA D’ESPECTACLES LITERARIS DE MÓRA D’EBRE.

Fira de llibres d’autors ebrencs i fira d’espectacles literaris en llengua catalana.

 

LA DIADA DE LA CIRERA I FIRA DELS CANTERERS DE MIRAVET.  Juny de 2022

Diada festiva i d’activitats populars al voltant de dos productes emblemàtics de la població:  les cireres i els càntirs. Exposició i venda d’aquests productes directament de la mà dels seus productors.

 

FIRA DE L’AUBERGE DE BENISSANET. Juliol de 2022

Empreses i cooperatives fructícoles de la zona mostren més d’una cinquantena de varietats de préssecs (auberges) que es conreen a Benissanet comptant també amb diverses activitats culturals i festives.

 

FIRA DE BROCANTERS- MÓRA LA NOVA. Mitjans de setembre 2022

 

FIRA D’ARTS I OFICIS D’ARREL TRADICIONAL RAURE DE GINESTAR. L’ últim diumenge de setembre.

Fira de productes i oficis d’arrel tradicional de Ginestar, de la comarca i de les Terres de l’Ebre, on es poden trobar demostracions d’oficis antics i productes tradicionals i artesanals, així com animació al carrer.

 

FIRA AGRÍCOLA, RAMADERA I INDUSTRIAL DE MÓRA LA NOVA. Del 20 al 23 d’octubre de 2022

Des de 1831 s’ha celebrat ininterrompudament. Té un caràcter multisectorial. S’hi fan exposicions agrícoles, ramaderes i de maquinària i també diferents concursos. S’hi du a terme la fira del vi.

 

FIRA DE NADAL I MOSTRA DEL CAVA A ASCÓ. Desembre de 2022

Fira dedicada al Nadal: arbres, pessebres, regals, ornaments per la llar, tallers nadalencs, espectacles…

També hi ha una mostra en la qual caves de tota Catalunya exposen i venen els seus productes. Degustació  de caves i productes de la Ribera d’Ebre.

 

FIRA DE NADAL A TIVISSA. Desembre de 2022

Fira de Nadal al casc antic amb expositors molt diversos, degustació de vins, espectacles i activitats.

 

FESTA DE L’OLI A LA SERRA D’ALMOS. Desembre de 2022

Festa on es promociona l’oli de la nova collita: xerrades, esmorzar de germanor, visites guiades, exposicions, jocs, grups d’animació, expositors artesans del territori, tast d’oli i maridatge amb productes locals, entre d’altres activitats.

 

FIRA DEL COMERÇ DE NADAL- MÓRA LA NOVA. Desembre de 2022

És un certamen que va començar el desembre de 2004 amb l’objectiu de promocionar el comerç, els productes i l’activitat comercial i de retruc.

 

FIRA DE NADAL DE MÓRA D’EBRE. Desembre de 2022

Fira sorgida de l’iniciativa de l’Ajuntament amb la participació del comerç locals i del teixit associatiu de la població, o hi han paradetes relacionades amb les festes.

 

Festes de riu

LES FESTES DE RIU

Les festes del riu a la Ribera d’Ebre commemoren el passat fluvial de la comarca, quan la navegació pel riu era una quotidianitat. Es combinen curses amb embarcacions tradicionals com muletes, pontones o llaüts i s’hi fan jocs aqüàtics. A Móra d’Ebre en destaca el Concurs de Sirgadors.

Meitats d’agost a Flix

Meitats d’agost a Ascó

Finals d’agost a Móra d’Ebre

 

 

Esdeveniments esportius

A la comarca de la Ribera d’Ebre, es celebren tres curses de muntanya dins del Circuit de Curses de Muntanya de les Terres de l’Ebre.

Les curses són:

 

Cursa La Cameta Coixa. Miravet. 20 de març de 2022

Més informació: http://cursalacametacoixa.blogspot.com.es/

 

Cursa Extream Team de Tivissa.

Més informació http://www.muntanyesdetivissa.cat/

 

Cursa Camí de Sirga. 22 de maig de 2022

Més informació: http://cursacamidesirga.blogspot.com.es/

 

Cursa Punta de l’Home. Flix. 13 de novembre de 2022

 

 

 

 

 

Xallenger BTT Terres de l’Ebre

A la Ribera d’Ebre es celebren 3 de les 5 curses de la Xallenger BTT Terres de l’Ebre 2021

Les curses són:

 

Cursa ” La Transrabosenca”. 3 d’abril.

Més informació: LA TRANSRABOSENCA

Cursa ”  Figot Race”. 18 de setembre.

Més informació: Club Ciclista d’Ascó

Cursa ” L’auberge”. 3 de juliol.

Més informació: L’auberge de Benissanet

 

 

 

properament a la comarca

et proposem

Festes de Sant Antoni a la Ribera d’Ebre

Molts pobles de la Ribera d’Ebre celebren la seua festa major d’hivern per Sant Antoni. La festa d...

Viles i castells medievals

La Ribera d’Ebre és terra d’història, una història narrada en primera persona pel riu Ebre, que omnipresent, n...

Navega a la Ribera d’Ebre

Una de les millors maneres de conèixer la Ribera d’Ebre és navegant pel riu Ebre a través de les diverse...