Vinebre

Informació general
habitants 495
superfície 26,32 Km2
altitud 34 m
Situació

Vinebre est脿 situat al marge esquerre del riu Ebre, amb una poblaci贸 de 495 habitants, una extensi贸 de 26,32 Km2 i a una altitud de 34 m sobre el nivell del mar. El terme municipal s鈥檈st茅n en una vasta esplanada.


Instal·lacions i serveis

Disposa de consultori m猫dic i farm脿cia, aix铆 com escola p煤blica i llar d鈥檌nfants.

En l鈥櫭爉bit esportiu disposa de piscina municipal, pista poliesportiva, camp de futbol, front贸, pista de tenis,聽parc infantil i parc de salut.

Campaments municipals adequats per a trobades, llar de jubilats, 聽centre cultural, sala d鈥 actes, i compta tamb茅 amb jutjat de pau i oficina de correus.


Llocs d'interès

L鈥establiment ib猫ric de Sant Miquel, s鈥檃l莽a a la riba esquerra del riu Ebre, sobre el pas de l鈥橝se, en el contrafort de la serralada prelitoral, a 1,5 km al sud-est de Vinebre; sembla ser que 茅s un dels punts m茅s antics del municipi, sobre un pla triangular de 130 m de llarg per 60 m d鈥檃mplada m脿xima, es conserven les restes d鈥檜n establiment d鈥櫭╬oca ib猫rica tardana, amb un conjunt d鈥檈structures que podrien correspondre a una esp猫cie de fort铆, les funcions del qual serien de control d鈥檃quest sector del riu. S鈥檋a trobat cer脿miques fetes a m脿, i de vern铆s negre amb grafits ib猫rics, pesos de teler, terracotes d鈥檜n cap femen铆 i altres figures.

L鈥Ermita de Sant Miquel, reconstru茂da pels cartoixans d鈥橲cala Dei l鈥檃ny 1680, damunt d鈥檜nes ru茂nes d鈥檕rigen templer del segle XII.

Ca Don Joan, edifici que data del segle XVI, amb forjats singulars, un pati interior renaixentista, amb un pou octogonal d鈥檜na sola pe莽a de pedra.

La Casa Natal de Sant Enric d鈥橭ss贸, pot ser visitada i constitueix una mostra antropol貌gica de gran valor per a con猫ixer com es vivia al segle passat ja que, tant l鈥檈difici com les eines, els estris i la major part dels elements s鈥檋an conservat de manera fidel a l鈥櫭╬oca.

El聽Col路legi de les Teresianes, obra de l鈥檃rquitecte modernista Bernard铆 Martorell, deixeble de Gaud铆, que es va acabar de construir l鈥檃ny 1904.


Festes

Al llarg de l鈥檃ny, Vinebre celebra tres festes cabdals dins el seu calendari tradicional:

El 27 de gener la聽Festa de Sant Enric d鈥橭ss贸 i Cervell贸.

L鈥橝parici贸 de Sant Miquel, el segon dissabte del mes de maig, que es remunta en els seus or铆gens a l鈥櫭╬oca dels templers. La jornada es caracteritza per diversos actes, que inclouen una romeria fins a l鈥檈rmita de Sant Miquel, l鈥檈laboraci贸 d鈥檜n pa especial, anomenat 鈥渁uferta鈥, amb el qual s鈥檕bsequien tots els assistents, i, d鈥檃ltra banda, per l鈥檈smorzar-dinar que es fa a l鈥檈rmita, sempre integrat pels mateixos plats: truita de carxofa i conill rostit

La聽Festa Major, dedicada a sant Joan Baptista. santa Rosa i sant Roc, se celebra la darrera setmana del mes d鈥檃gost amb els t铆pics balls de pla莽a, hi ha coques i bon vi, curses pedestres, de nataci贸, ciclisme, futbol i teatre. Durant aquesta setmana es lliura el Premi de Narrativa Ribera d鈥橢bre, institu茂t per a fomentar l鈥檈xpressi贸 liter脿ria en llengua catalana.

Cap de setmana 脥ber聽el segon dissabte del m茅s d鈥 octubre (festa tem脿tica) on destaca el berenar Iber i la baixada amb torxes.

El 7 de juliol聽Vinebresona, VINEBRESONA 茅s un concurs de m煤sica que vol potenciar i promocionar la m煤sica en directe. Hi poden participar tot tipus de bandes, ja siguin grups o solistes, de tota Catalunya i de qualsevol estil de m煤sica, sempre i quan no disposin d鈥檜n contracte discogr脿fic vigent ni siguin guanyadors de l鈥檈dici贸 anterior.


Ajuntament

Ajuntament de Vinebre

C. de la Torre, 22

43792-Vinebre

Tel猫fon: 977 405 781

A/e: aj.vinebre@altanet.org

Fax: 977 406 104

Web: www.vinebre.altanet.org

Horaris d鈥檃tenci贸:

De dilluns a divendres聽de 10.00h. a 14.00h.properament a la comarca

et proposem

Els darrers passos de barca de Catalunya

La Ribera d鈥橢bre 茅s una comarca de tradicions, ho demostra un cop m茅s la pres猫ncia de tres passos de barca, el...

Jornades Gastron貌miques de la clotxa 2023

La clotxa聽茅s el nostre plat tradicional per excel路l猫ncia de la Ribera, que diu molt dels or铆gens de pag猫s de l...

Viles i castells medievals

La Ribera d鈥橢bre 茅s terra d鈥檋ist貌ria, una hist貌ria narrada en primera persona pel riu Ebre, que omnipresent, n...