Riu

Al llarg dels 930 quilòmetres de recorregut, el riu Ebre travessa diferents territoris i dóna forma a tot tipus de paisatges. Però és quan arriba a Catalunya que es mostra en tota la seva esplendor.

Des de Mequinensa, riu avall, fins a la plana del Delta de l’Ebre, el riu amb més cabal de la península Ibèrica, fa els 130 quilòmetres del tram final envoltat de boscos de ribera en perfecte estat de conservació i pobles de postal que s’emmirallen en les seves aigües.

La Ribera d’Ebre és una comarca definida especialment pel riu què és desplega a banda i banda d’aquest entre meandres, illes fluvials i encaixat entre muntanyes. Els capricis de l’Ebre han originat espais naturals de gran bellesa i les riques hortes de regadiu plenes de conreus de fruita dolça,  contrasten amb els colors ocres de les terres de secà, plantades de vinya, ametllers i olivers.

Des dels temps més remots les aigües de l’Ebre han estat solcades pels diversos pobles que hi han fet estada: ibers, fenicis, grecs, cartaginesos, romans, visigots, sarraïns… Les naus, empeses per la força favorable del corrent de l’aigua i dels vents o ajudades pels sirgadors, varen fer conèixer i estendre per arreu el nom d’Ibèria i han estat bressol d’unes vivències immortalitzades per escriptors tan il·lustres com Artur Bladé i Desumvila i Jesús Moncada.

Navegar pel riu Ebre ha esdevingut una activitat lúdica que permet gaudir del paisatge fluvial, dels frondosos boscos de ribera i de la tranquil·litat que els envolta.

El riu Ebre és el principal recurs turístic de la nostra comarca, a més d’esser l’eix vertebrador del nostre territori i l’actiu que ens diferència turísticament. El riu és navegació, i és cadascun dels actius i recursos que hi ha al seu voltant.

Durant molts anys, la navegació fluvial s’havia circumscrit al transport de mercaderies, una activitat que va desaparèixer a meitat del segle XX per la consolidació de la xarxa viària i dels desplaçaments per carretera. Tot i així, a finals dels anys noranta es va impulsar un nou projecte de navegabilitat orientat exclusivament a l’oci i el turisme. Des de llavors es poden recórrer motoritzadament els més de 100 km de riu que hi ha entre Ascó i Amposta, ja sigui amb embarcació pròpia, de lloguer, a bord d’un petit creuer o, per als més aventurers, els més de 125 km entre Riba-roja d’Ebre i la desembocadura en piragua o caiac.

Per a més informació:

Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre

Av. Generalitat, 116.

43500 Tortosa

Tel.977 510 546

Ebre navegable www.ebrenavegable.cat i www.idece.cat

El pas de barca és un transbordador que permet creuar l’Ebre per Miravet, població on no hi ha cap ...

Caminar al costat del riu. El GR-99. El camí de l’Ebre

La importància cultural, social i natural del riu Ebre va incentivar els principals actors de l’excursionisme i el senderisme de l’Estat Espanyol per crear el GR-99, l’anomena’t Camí Natural de l’Ebre. Es tracta d’un recorregut que ressegueix el curs del riu Ebre des de el seu naixement, fins a la desembocadura, recorrent prop de 1.150 quilòmetres dividits en 59 trams de 20 km que travessen les Comunitats Autònomes Cantàbrica, Castella i Lleó, La Rioja, País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya.

Per la nostra comarca hi discorren tres etapes del camí, la 37, la 38 i la 39.La primera i la darrera parcialment, i la segona, la 38, íntegrament. El GR-99 a la nostra comarca també es conegut com el Camí de Sirga, el camí que els sirgadors guanyaven al riu quan estiraven els llaguts riu amunt. El recorregut del GR-99 a la Ribera d’Ebre, permet descobrir gran part de la nostra comarca a un ritme pausat i des del recurs natural més important i impressionant que tenim, el riu.

Més informació:http://www.mapama.gob.es/es/desarrollo-rural/temas/caminos-naturales/publicaciones/guia_ebro.aspx

Altres fonts d’informació: L’associació Catalana de senderisme va editar la guia “Sender de Gran Recorregut. Entre Mequinensa i Delta de l’Ebre. GR 99. Sender de l’Ebre”, un llibre que recull les etapes d’aquest camí en territori català.

Existeix també la possibilitat de realitzar el recorregut del camí a la comarca amb l’acompanyament d’un guia, o combinar la caminada amb un descens en piragua.

Pedalant pel Camí de Sirga  Ruta d’un dia en bici. L’activitat inclou sessió d’iniciació en tècnica, turí...

Conèixer el Camí de Sirga català Ruta guiada d’un dia en bici i caiac. L’activitat inclou sessió d’inicia...

T’oferim diverses rutes que recorren tot l’Ebre català, per fer a peu o en caiac. Tu decideixes quina i c...

La pesca

L’escriptor riberenc Carmel Biarnès va definir la Ribera d’Ebre com “el paradís del pescador”. La Ribera d’Ebre és un lloc privilegiat per a la pesca, tant al llarg del curs del riu,  com a l’embassament de Riba-roja d’Ebre , on hi ha empreses especialitzades dedicades a l’orientació i guia en la pesca.

La pesca esportiva constitueix un reclam turístic de primer ordre i projecció internacional a l’embassament de Riba-roja d’Ebre. La pràctica més habitual se centra en la pesca del silur, la carpa, el lluciperca, el black bass i el barb.

Més informació:

La pesca recreativa en aigües continentals i marítimes està regulada pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya. Les llicències es poden obtenir als Serveis territorials Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya: www.gencat.cat/darp

Més informació sobre les empreses especialitzades a l’embassament de Riba-roja d’EbreAjuntament de Riba-roja d’Ebre

 

properament a la comarca

et proposem

Tasta la Ribera d’Ebre

  Us presentem els productes de la comarca per tastar-la des de casa o per quan pugueu visitar-la. Molts ...

La natura en estat pur. Reserva Natural de Sebes. Activitats

La Reserva natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix  és un espai fluvial inclòs al Pla d’Espais d’...

Festes de Sant Antoni a la Ribera d’Ebre

Molts pobles de la Ribera d’Ebre celebren la seua festa major d’hivern per Sant Antoni. La festa d...