La Torre de l’Espanyol

Informació general
habitants 698
superfície 27,90 Km2
altitud 164 m
Situació

El municipi, d鈥檜na extensi贸 de 27,9 km2, 茅s situat a la part septentrional de la comarca, a l鈥檈squerra de l鈥橢bre i aigua amunt del pas de l鈥橝se. A llevant limita amb els termes de Cabac茅s (NE), la Figuera i el Molar (SE), tots tres de la comarca del Priorat. Al S el termenal separa el municipi del de Garcia i a ponent i tramuntana hi ha la divis貌ria amb Vinebre.


Instal·lacions i serveis

Disposa de biblioteca municipal, casal d鈥檃vis i piscines municipals. Disposa tamb茅 de consultori m猫dic, farm脿cia i telecentre.


Llocs d'interès

L鈥Esgl茅sia Parroquial de Sant Jaume茅s聽del s. XVIII, d鈥檈stil barroc, dedicada a Sant Jaume.

L鈥Ermita de Sant Antoni t茅聽en la part meridional del terme, sota la serra del Tormo, hi ha una capella dedicada a Sant Antoni de P脿dua. De petites dimensions, prop seu s鈥檃lcen uns xiprers alt铆ssims. S鈥檋i fa un aplec el Dilluns de Pasqua que inclou un dinar de germanor. Tamb茅 hi ha una zona de taules i barbacoes.

La聽Font de n鈥橦orta聽est脿 situada 1 km a ponent del poble, al marge del S de la carretera, hi ha una bassa d鈥櫭╬oca romana. Gaireb茅 quadrada (11,30 m de llargada per 10,50 d鈥檃mplada i 4 de fond脿ria), va ser reformada el 1965 amb un revestiment de les seves parets de pedra per una capa de ciment. En fer les obres aparegueren una gran quantitat de cer脿miques, monedes antigues i objectes met脿l路lics, la majoria eines agr铆coles. Malgrat que el conjunt 茅s d鈥檜n gran inter猫s com a document hist貌ric, nom茅s se鈥檔 conserva, a la casa del com煤, la part m茅s espectacular, ja que la resta fou llen莽ada en el moment de les obres. Font que abasteix la poblaci贸 d鈥檃igua.

La聽Font del Torrent聽es troba a la sortida de la poblaci贸, d鈥檕rigen rom脿.

El聽centre hist貌ric de la Torre聽de l鈥橢spanyol聽s鈥檈structura al voltant de l鈥檈sgl茅sia parroquial i el formen els carrers Major, Costa, Trullet, de l鈥橢ra, del Torrent i de Baix . S贸n carrers de poca amplada, formats per cases entre mitgeres, en general, de planta baixa, dos pisos i golfes, amb coberta a doble vessant.

Resseguint el seus carrers, el nostre recorregut ens portar脿 a descobrir racons com la聽pla莽a del carrer del porxo聽o聽els porticons de fusta聽de construccions altra hora d鈥檃vantguarda i que ara resten com a testimonis muts del passat.


Festes

La聽Festa Major d鈥檈stiu聽茅s en honor a Sant Jaume Ap貌stol, patr贸 de la parr貌quia.

La聽Festa Major d鈥檋ivern聽茅s en honor a Sant Antoni Abat. Actes tradicionals de la diada. Foguera i ball de l鈥檈spenta.

La聽Fira Tastafruit聽de la Torre de l鈥橢spanyol est脿 dedicada a la promoci贸 dels productes locals:聽fruita dol莽a,聽olis,聽formatges, vins,聽embotits聽i聽rebosteria. Durant la jornada del Tastafruit, hi ha paradetes, actuacions de carrer, exposicions, xerrades, dinar popular, actuacions castelleres i demostraci贸 de cavalls.

T茅 tradici贸 a la vila l鈥aplec de la sardana.


Ajuntament

Ajuntament de la Torre de l’Espanyol

Pl. Pau, 4

43792 La Torre de l’Espanyol

Tel猫fon: 977-405815

A/e:聽aj.tespanyol@altanet.org

Web:聽www.tespanyol.altanet.org/properament a la comarca

et proposem

Els darrers passos de barca de Catalunya

La Ribera d鈥橢bre 茅s una comarca de tradicions, ho demostra un cop m茅s la pres猫ncia de tres passos de barca, el...

Festes de Sant Antoni a la Ribera d’Ebre

Molts pobles de la Ribera d’Ebre聽celebren la seua festa major d’hivern per Sant Antoni. La festa d...

Viles i castells medievals

La Ribera d鈥橢bre 茅s terra d鈥檋ist貌ria, una hist貌ria narrada en primera persona pel riu Ebre, que omnipresent, n...