Poblat ibèric del Castellet de Banyoles

A 6 km a l’oest de Tivissa, és un dels jaciments ibèrics més importants i més extensos de Catalunya, i integrant de la Ruta dels Ibers. El jaciment compta amb un espai interpretatiu, l’espai Ilercavònia, pensat per donar a conèixer el patrimoni històric i cultural iber de Tivissa.

El poblat no només destaca per les seves dimensions, sinó també per emplaçar-se en un indret privilegiat des d’on s’observen unes magnífiques vistes panoràmiques de la comarca i per trobar-s’hi el Tresor de Tivissa.

El poblat es troba situat en un punt estratègic de control del riu Ebre des d’on es domina l’anomenada Cubeta de Móra. El lloc emplaçat al marge esquerre del riu Ebre i en una gran terrassa o península respon a un enclavament de control de comerç entre la costa i l’interior a través del riu Ebre, on els colonitzadors grecs i fenicis navegaven a la recerca de cereals, fusta i metalls. En aquest punt s’hi establí un poblat ibèric d’aproximadament 4.4 ha i s’hi bastí un petit castell medieval, del qual encara es conserven restes. Les darreres excavacions també demostren la presència d’un campament militar romà vora l’assentament. 

La descoberta del poblat ibèric del Castellet es va fer accidentalment el 1912, però, va ser el 1927 quan es produí la troballa més important, i a partir de la qual es va decidir començar a excavar el poblat. Es tracta de l’anomena’t Tresor de Tivissa. Està format per quatre pàteres de plata daurada, diversos vasos d’argent i dos collarets. Anteriorment, el 1912, aparegueren un conjunt d’arracades, braçalets, anells i monedes i el 1925 un parell de bous de bronze.

castellet de banyoles tivissa ribera ebre terres ebre catalunya turisme (FILEminimizer)

En l’actualitat el jaciment, parcialment excavat, es visitable. Aquest disposa de senyalització direccional i interpretativa i de materials gràfics que ens ajuden a la seva interpretació.

Visites: L’accés al poblat és lliure, el recinte és sempre obert. També existeix la possibilitat de fer una visita guiada, amb reserva prèvia a l’oficina de turisme. Tel. 977 41 75 51 i turisme@tivissa.cat  o bé a través de l’empresa de guiatges Tarvitur.

Localització i accés: El jaciment ibèric del Castellet de Banyoles és troba situat a 6 km de la població de Tivissa. Per arribar-hi cal agafar la carretera comarcal C-44 i anar direcció Móra d’Ebre. A cinc quilometres des de la població de Tivissa direcció Móra d’Ebre, a l’esquerra hi ha una pista de terra on s’accedeix al camí que porta al Castellet de Banyoles. Aquest desviament està indicat amb un senyal de La ruta dels ibers. Cal seguir aquesta pista durant dos quilometres i s’arriba al poblat. Es possible arribar fins a l’entrada al poblat en cotxe però no amb autobús. La parada de bus es a uns 400 metres de l’entrada del camí i esta senyalitzada.

Més informació: Turisme Tivissa. Tel: 977 41 75 51. turisme@tivissa.cat /  www.tivissa.cat

properament a la comarca

et proposem

Jornades Gastronòmiques de la clotxa 2023

La clotxa és el nostre plat tradicional per excel·lència de la Ribera, que diu molt dels orígens de pagès de l...

Recreació del final de la batalla de l’Ebre

Viu el final de la batalla de l’Ebre en primera persona! Els dies 16, 17, 18 i 19 de novembre torna la R...

Festes de Sant Antoni a la Ribera d’Ebre

Molts pobles de la Ribera d’Ebre celebren la seua festa major d’hivern per Sant Antoni. La festa d...