Tivissa

Informació general
habitants 1825
superfície 209,4 Km2
altitud 310 m
Situació

El municipi de Tivissa està situat al SE de la comarca  de la Ribera d’Ebre i amb 208 km2, limita amb les comarques del Priorat, Baix Camp i Baix Ebre, i amb un total de tretze municipis, ocupa quasi la quarta part de la comarca de la Ribera, és el segon municipi de més extensió de Tarragona i el sisè de Catalunya.

La vila de Tivissa està construïda sobre un turó, al peu dels vessants septentrionals de la serralada del mateix nom, a uns 310 metres sobre el nivell del mar, i ocupant un graó de la muntanya, en forma d’esperó, que domina la vall de l’Ebre i té l’església en el seu punt més extrem.


Instal·lacions i serveis

Disposa de Casal cultural, casa de cultura i biblioteca municipal, i radio municipal. En l’àmbit esportiu disposa de piscines, camp de futbol i pista poliesportiva. Compta també amb escola bressol, escola Marcel·lí Domingo d’ensenyament primari, escola de música, consultori mèdic i centre de serveis per a la gent gran, farmàcia,  parc de bombers, rentadors públics i un càmping alberg municipal. Així mateix disposa de telecentre municipal i oficina de turisme.


Llocs d'interès

El nucli antic de Tivissa, és un dels més atractius i ben conservats de la comarca. Carrers i carrerons entrellaçats amb encant i misteri, portals d’entrada al recinte fortificat,  casalicis de fa uns 500 anys, la plaça del Mercat on es celebraven els judicis i l’antic castell, són algun dels espais més emblemàtics d’aquest nucli de caràcter medieval. 

L’Església Arxiprestal de Sant Jaume és un gran edifici format per tres parts: Església Antiga, Capella del Roser, i Església Nova, construït des del segle XIII fins al XIX, on s’hi han combinat elements de diferents estils. La característica que el fa més especial és que durant el segle XIX, per manca d’espai, es construí una nova església més gran al voltant de la vella, d’estil gòtic. Sobre de les voltes del vell temple, se’n construïren unes de noves més altes, de canó, que tota l’església vella, de manera que l’una queda dins de l’altre. Avui persisteixen les dues de forma perfectament visible i amb gran majestuositat.

Els rentadors de la sèquia del camí, són quatre rentadors fets amb paret de pedra no treballada, dels quals dos són coberts amb teulada de teules àrabs, en quatre vessants, amb els pendents cap a l’interior. En l’actualitat encara estan en funcionament.

L’Ermita de Sant Blai, junt amb la font del mateix nom, conformen un dels paratges naturals més significatius de Tivissa.

Es diu que, per commemorar l’expulsió dels sarraïns, els Tivissans construïren una ermita dedicada a Sant Blai. Aquesta fou destruïda i l’actual és  d’estil gòtic , construïda el 1858 i posteriorment reformada. Consta d’una nau rectangular amb absis i sis capelles laterals.
El dia 3 de febrer, es celebra la festivitat de Sant Blai. Actualment la festa es trasllada al diumenge següent al dia del sant. És tradició beure l’aigua de la Font abans d’arribar a l’ermita.

Poblat ibèric del Castellet de Banyoles es troba situat en un punt estratègic de control del riu Ebre des d’on es domina l’anomenada Cubeta de Móra. En aquest punt s’hi establí un poblat ibèric d’aproximadament 4.4 Ha i s’hi basti un petit castell medieval. Està emplaçat al marge esquerre del riu Ebre, al terme municipal de Tivissa, en una terrassa elevada de forma triangular que té una configuració peninsular.

La descoberta del poblat ibèric del Castellet es va fer en trobar accidentalment, el 1912, un conjunts d’arracades, braçalets, anells, mànecs d’espill i un petit trosset de vint-i-nou monedes, però, va ser el 1927 quan es produí la troballa més important, i a partir de la qual es va decidir començar a excavar el poblat. Es tracta de l’anomenat Tresor de Tivissa.

En l’actualitat el jaciment, parcialment excavat, es visitable. Aquest disposa de senyalització direccional i interpretativa i de materials gràfics que ens ajuden a la seva interpretació.

Les pintures rupestres de Font Vilella de Tivissa estan situades a uns 7 km al SO de la població. Al fons del barranc de Vilella, es troba una gran explanada on hi ha la Font del mateix nom, la qual, segurament va esdevenir el nucli dels primers habitants del territori. Des d’aquesta zona es poden veure les tres coves que contenen les pintures rupestres:
La cova del Ramat, la del Cingle i la del Pi.
Les coves romanen tancades al públic per reforçar la seva conservació.
El recorregut està senyalitzat com una ruta de senderisme.


Festes

El dia 3 de febrer, es celebra la festivitat de Sant Blai. Actualment la festa es trasllada al diumenge següent al dia del sant. És tradició beure l’aigua de la Font abans d’arribar a l’ermita. La festa comença marxant amb romiatge a peu, fins a l’ermita, pel camí de ferradura.

La Festa major, es celebra per Sant Jaume, el dia 25 de juliol, i dies successius. La festa comença amb el ja tradicional prego de festes, i la inauguració de diverses exposicions, que es poden visitar durant els dies de festa.

La Setmana Santa, com a la molts d’indrets, compta amb nombrosos actes a Tivissa. Cal destacar però, la festivitat de Corpus, que des de l’any 1967 fins al 1979, el dijous de Corpus, tots els carrers  de l’itinerari de la processó, eren coberts amb catifes de flors. En l’actualitat, aquesta tradició, es conserva parcialment, ja que els veïns i veïnes de Tivissa, tot i que no engalanen tot el recorregut, si que fan catifes als punts on s’atura la processó. Us recomanem que vingueu a veure les catifes, i el treball al carrer dels veïns i veïnes de Tivissa.


Ajuntament

Ajuntament de Tivissa

C. Castell, 2

43746 Tivissa

Tel.: 977 41 80 14

A/e: aj.tivissa@altanet.org

Web: www.tivissa.altanet.org / www.tivissa.cat

Horaris d’atenció:

De dilluns a divendres de 9.00 h a 13.00 h (Oficina d’Atenció al Públic – Antic Consultori Mèdic). C/ Hospital, 1 (43746 – Tivissa)

De dilluns a dijous de 17.00 h a 20.00 h (Oficines de l’Ajuntament). C/ Castell, 2 (43746 – Tivissa)


Oficina de turisme

Oficina Municipal de Turisme Tivissa. Oficina 0111 de la Xarxa d’Oficines de la Generalitat de Catalunya

Passeig de la Foig, 5

43745 Tivissa

Tel.: 977 41 75 51

A/e.: info@tivissa.cat

Web: www.tivissa.cat

Horaris d’atenció:

Estiu (Juliol i Agost):

De dimarts a diumenge de 9.00 h a 13.00 h i de 16.00 h a 19.00 h

Hivern:

De dimarts a diumenge de 10.00 h a 13.00 h i de 16.00 h a 18.00 h


properament a la comarca

et proposem

Tasta la Ribera d’Ebre

  Us presentem els productes de la comarca per tastar-la des de casa o per quan pugueu visitar-la. Molts ...

La natura en estat pur. Reserva Natural de Sebes. Activitats

La Reserva natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix  és un espai fluvial inclòs al Pla d’Espais d’...

Viles i castells medievals

La Ribera d’Ebre és terra d’història, una història narrada en primera persona pel riu Ebre, que omnipresent, n...