La ceràmica

A Miravet s’ha trobat ceràmica d’època ibera i romana, però la ceràmica que encara avui s’elabora al poble té el seu origen en la ceràmica àrab que els pobles musulmans van importar a la Península Ibèrica, amb els vidriats i colors característics que encara avui es conserven, tot i que en alguns casos els materials si que han canviat amb els canvis tecnològics i socials de l’últim segle.

Els canterers de Miravet, dits així tradicionalment pel fet d’elaborar cànters, tot i que fan moltes més peces i segurament els hauríem d’anomenar terrissaires o ceramistes; sempre han viscut apartats de la resta de la població pel fum que fan els forns de ceràmica al coure les peces, a més els canterers sempre buscaven estar prop de les matèries primeres com el fang la terra i altres materials que es trobaven a les afores del poble. El creixement de la població ha fet que els canterers hagin anat canviant el seu emplaçament al llarg dels segles; ells s’agrupaven en un barri a les afores del poble on compartien forns i feina, i s’ajudaven entre les famílies que es dedicaven a l’ofici de la ceràmica. L’últim emplaçament on es van situar els terrissaires de Miravet va ser al actual Raval dels Canterers, on s’hi van assentar cap al segle XIX, i allí han viscut fins a l’actualitat, on es conserven set tallers en actiu, restes d’antics forns i tallers que van ser abandonats.

En aquests tallers molts d’ells visitables, podeu comprar-hi ceràmica, veure com treballen els cantereres, i en algun d’ells realitza-hi un petit taller de fang.

Més informació:  Turisme Miravet

 

Molt a prop de la Raval dels Canterers de Miravet, en el municipi veí de Benissanet i trobareu el taller Ceràmica Popular J. Avante, situat a les afores del poble hi ha la cantereria de Jordi Avante, artesà i canterer, espai on podreu comprar  terrissa també entre d’altres activitats.

Visita a les cantereries de Miravet Miravet té una llarga tradició de ceràmica des de l’època...

properament a la comarca

et proposem

La natura en estat pur. Reserva Natural de Sebes. Activitats

La Reserva natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix  és un espai fluvial inclòs al Pla d’Espais d’...

Recreació del final de la batalla de l’Ebre

Viu el final de la batalla de l’Ebre en primera persona! Us presentem el programa d’actes de la Recreaci...

Festa del Tren

Els dies 11 I 12 el Museu del Ferrocarril de Móra la Nova celebra la Festa del Tren. Podrem gaudir de passejos...