La ceràmica

A Miravet s’ha trobat ceràmica d’època ibera i romana, però la ceràmica que encara avui s’elabora al poble té el seu origen en la ceràmica àrab que els pobles musulmans van importar a la Península Ibèrica, amb els vidriats i colors característics que encara avui es conserven, tot i que en alguns casos els materials si que han canviat amb els canvis tecnològics i socials de l’últim segle.

Els canterers de Miravet, dits així tradicionalment pel fet d’elaborar cànters, tot i que fan moltes més peces i segurament els hauríem d’anomenar terrissaires o ceramistes; sempre han viscut apartats de la resta de la població pel fum que fan els forns de ceràmica al coure les peces, a més els canterers sempre buscaven estar prop de les matèries primeres com el fang la terra i altres materials que es trobaven a les afores del poble. El creixement de la població ha fet que els canterers hagin anat canviant el seu emplaçament al llarg dels segles; ells s’agrupaven en un barri a les afores del poble on compartien forns i feina, i s’ajudaven entre les famílies que es dedicaven a l’ofici de la ceràmica. L’últim emplaçament on es van situar els terrissaires de Miravet va ser al actual Raval dels Canterers, on s’hi van assentar cap al segle XIX, i allí han viscut fins a l’actualitat, on es conserven set tallers en actiu, restes d’antics forns i tallers que van ser abandonats.

En aquests tallers molts d’ells visitables, podeu comprar-hi ceràmica, veure com treballen els cantereres, i en algun d’ells realitza-hi un petit taller de fang.

Més informació:  Turisme Miravet

 

Molt a prop de la Raval dels Canterers de Miravet, en el municipi veí de Benissanet i trobareu el taller Ceràmica Popular J. Avante, situat a les afores del poble hi ha la cantereria de Jordi Avante, artesà i canterer, espai on podreu comprar  terrissa també entre d’altres activitats.

Visita a les cantereries de Miravet Miravet té una llarga tradició de ceràmica des de l’època...

properament a la comarca

et proposem

Navega a la Ribera d’Ebre

Una de les millors maneres de conèixer la Ribera d’Ebre és navegant pel riu Ebre a través de les diverse...

Festa del Riu de Móra d’Ebre

En el marc de la Festa Major de Móra d’Ebre, se celebra l’esperada Festa del Riu, considerada la festa fluvial...

Els darrers passos de barca de Catalunya

La Ribera d’Ebre és una comarca de tradicions, ho demostra un cop més la presència de tres passos de barca, el...