La ceràmica

A Miravet s’ha trobat ceràmica d’època ibera i romana, però la ceràmica que encara avui s’elabora al poble té el seu origen en la ceràmica àrab que els pobles musulmans van importar a la Península Ibèrica, amb els vidriats i colors característics que encara avui es conserven, tot i que en alguns casos els materials si que han canviat amb els canvis tecnològics i socials de l’últim segle.

Els canterers de Miravet, dits així tradicionalment pel fet d’elaborar cànters, tot i que fan moltes més peces i segurament els hauríem d’anomenar terrissaires o ceramistes; sempre han viscut apartats de la resta de la població pel fum que fan els forns de ceràmica al coure les peces, a més els canterers sempre buscaven estar prop de les matèries primeres com el fang la terra i altres materials que es trobaven a les afores del poble. El creixement de la població ha fet que els canterers hagin anat canviant el seu emplaçament al llarg dels segles; ells s’agrupaven en un barri a les afores del poble on compartien forns i feina, i s’ajudaven entre les famílies que es dedicaven a l’ofici de la ceràmica. L’últim emplaçament on es van situar els terrissaires de Miravet va ser al actual Raval dels Canterers, on s’hi van assentar cap al segle XIX, i allí han viscut fins a l’actualitat, on es conserven set tallers en actiu, restes d’antics forns i tallers que van ser abandonats.

En aquests tallers molts d’ells visitables, podeu comprar-hi ceràmica, veure com treballen els cantereres, i en algun d’ells realitza-hi un petit taller de fang.

Més informació:  Turisme Miravet

 

Molt a prop de la Raval dels Canterers de Miravet, en el municipi veí de Benissanet i trobareu el taller Ceràmica Popular J. Avante, situat a les afores del poble hi ha la cantereria de Jordi Avante, artesà i canterer, espai on podreu comprar  terrissa també entre d’altres activitats.

Visita a les cantereries de Miravet Miravet té una llarga tradició de ceràmica des de l’època...

properament a la comarca

et proposem

La natura en estat pur. Reserva Natural de Sebes. Activitats

La Reserva natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix  és un espai fluvial inclòs al Pla d’Espais d’...

Viles i castells medievals

La Ribera d’Ebre és terra d’història, una història narrada en primera persona pel riu Ebre, que omnipresent, n...

Navega a la Ribera d’Ebre

Una de les millors maneres de conèixer la Ribera d’Ebre és navegant pel riu Ebre a través de les diverse...