Benissanet

Informació general
habitants 1280
superfície 23,1 Km2
altitud 38 m
Situació

Municipi de la Ribera d鈥橢bre, situat a la dreta del riu, a 400 m. del corrent fluvial. Entre el nucli urb脿 i el riu es troben les s猫nies. El terme municipal t茅 una extensi贸 de 23鈥03 km虏. A l鈥檃ltra banda de l鈥橢bre, davant per davant, es troba el municipi de Ginestar.


Instal·lacions i serveis

En l鈥櫭爉bit esportiu compta amb camp municipal de futbol, pista poliesportiva, piscines municipals i embarcador al riu Ebre. Disposa tamb茅 d鈥檜n casal municipal, sala d鈥檈ntitats, col路legi p煤blic, llar d鈥檌nfants, escola i banda de m煤sica, centre de dia i consultori m猫dic. Compta tamb茅 amb punt d鈥檌nformaci贸 tur铆stica.


Llocs d'interès

La Ruta liter脿ria聽鈥淏enissanet paisatge literari鈥聽va posar-se en funcionament l鈥檃ny 2007 impulsada per l鈥橝ssociaci贸 Cultural Artur Blad茅 i Desumvila. L鈥橝juntament de Benissanet 聽recorre els espais m茅s representatius de la vila natal de l鈥檈scriptor Artur Blad茅 a trav茅s dels textos de les seves obres. Aix铆, el recorregut est脿 format per diferents punts senyalitzats amb plaques de cer脿mica, com s贸n el Centre Cultural Artur Blad茅, la Renaixen莽a, la Font Gran, el Portal, el Carrer de Bonaire, els Carrers de Dins, la Pla莽a de la Verdura, l鈥橭mplidor, el Riu, les Riuades, el Raval dels Canterers i Casa Artur Blad茅.

A la partida de Salvaterres, a la falda de la serra de la Vall de la Torre, es troba una esvelta i antiga torre de guaita i defensa coneguda oficialment com聽La Torre de Cervell贸,聽d贸na nom a la vall on est脿 situada i a l鈥檈levaci贸 que li fa d鈥檃bric.

De la torre, gaireb茅 rectangular, assentada sobre un cingle de roca viva, solament en resta dempeus poc m茅s de la meitat, especialment dues parets emmerletades (cares nord i oest) i una part de la cara est, que per elles mateixes mostren, encara, la qualitat de la construcci贸 i evidencien la import脿ncia que aquest indret devia tenir en un moment determinat de la hist貌ria.

El聽Refugi Antiaeri 鈥淟a Font Gran鈥聽es va construir com a conseq眉猫ncia de la Batalla de l鈥橢bre i per l鈥檃parici贸 constant de l鈥檃viaci贸 enemiga bombardejant els mitjans de pas propers a Benissanet, i en alguns casos la mateixa poblaci贸. Les autoritats municipals i militars republicans que la controlaven, van decidir construir diversos refugis com el de la pla莽a de la Font Gran, a m茅s d鈥檃ltres de particulars que es van habilitar als soterranis de les cases, per a la mateixa finalitat. Est脿 muse茂tzat i forma part dels espais de la Batalla de l鈥橢bre.

Cer脿mica Popular J Avante. A les afores del poble, hi ha la cantereria de Jordi Avante, artes脿 i canterer, espai on podreu comprar terrissa entre d鈥檃ltres activitats.


Festes

A Benissanet s鈥檋i celebren dues festes majors: la d鈥檈stiu, per Sant Jaume, i la d鈥檋ivern, per Sant Antoni Abat.

La festa major d鈥檋ivern聽茅s dedicada a聽Sant Antoni, l鈥檃nomenat dels Rucs perqu猫 aquest dia (17 de gener) la gent feia passar les cavalleries i altres animals per davant de l鈥檈sgl茅sia on el capell脿 els bene茂a.

La festa major d鈥檈stiu聽茅s la dedicada a聽Sant Jaume. En l鈥檜na i l鈥檃ltra festa major es feien les t铆piques coques, dites 鈥渂eneites鈥 perqu猫 eren bene茂des i subhastades, al mig de la pla莽a.

Dos setmanes abans de la festa de la聽Mare de Deu del Pilar聽es baixa la imatge de la Verge de l鈥檈rmita del Pilar i, la nit del 12 d鈥檕ctubre, s鈥檋i torna a pujar. 脡s tradicional el rosari cantat que data de l鈥檃ny 1830, acompanyat per la Banda de M煤sica durant la pujada a l鈥檈rmita. D鈥檃quest acte no se n鈥檋a perdut mai la tradici贸 de ser cantat en catal脿.

El pr茅ssec 茅s el protagonista de la聽Fira de l鈥橝uberge聽que se celebra al mes de juliol on empreses i cooperatives fruct铆coles de la zona mostren m茅s d鈥檜na cinquantena de varietats d鈥檃uberges que 茅s conreen a Benissanet comptant tamb茅 amb diverses activitats culturals i festives.


Ajuntament

Ajuntament de Benissanet

C. Bonaire, 2

43747 Benissanet

Tel.: 977 40 74 05

Web: www.benissanet.cat

Horaris d鈥檃tenci贸:

Matins de dilluns a divendres de 8h a 15h

Tarda, dilluns, dimarts i dijous de 16.30h a 19h

Del 24 de juny al 11 de setembre obert sols els matins.


Oficina de turisme

Oficina Municipal de Turisme de Benissanet

C. d鈥橝ntoni Gaud铆, 1

43747 Benissanet

Tel.: 977 40 79 15

Horaris d鈥檃tenci贸:

Matins de dilluns a dissabte de 9h a 13.30h

Tarda: dimarts,dimecres i dijous de 16.30h a les 19.30h

L鈥櫭簂tim dissabte de cada mes tancat, durant el mes d鈥檃gost obert sols els matins.


properament a la comarca

et proposem

Navega a la Ribera d’Ebre

Una de les millors maneres de con猫ixer la Ribera d’Ebre 茅s navegant pel riu Ebre a trav茅s de les diverse...

La natura en estat pur. Reserva Natural de Sebes. Activitats

La聽Reserva natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix聽 茅s un espai fluvial incl貌s al Pla d鈥橢spais d鈥...

Recreaci贸 del final de la batalla de l’Ebre

Viu el final de la batalla de l’Ebre en primera persona! Els dies 16, 17, 18 i 19 de novembre torna la R...