Tasta la Ribera d’Ebre

 

Us presentem els productes de la comarca per tastar-la des de casa o per quan pugueu visitar-la. Molts dels nostres productors ofereixen servei a domicili, permetent que la Ribera d’Ebre arribi fins a casa vostra.

La comarca tĂ© unes condicions climatològiques pròpies que proporcionen als productes locals unes caracterĂ­stiques diferenciades. Els productes que s’hi produeixen sĂłn diversos i cada setmana us en presentem de nous. Descobriu-los a continuaciĂł.

MEL

La Ribera d’Ebre, terra de pagesos i pastors, envoltada de muntanyes i serres, ha tingut sempre productors de mel. Les flors de les muntanyes de la Ribera d’Ebre alimenten les abelles que xuclen el nèctar per convertir-lo en una exquisida mel.

A la comarca  i tenim quatre productors de mel. Dos a Riba-roja i dos a Rasquera. Tots ells produeixen diferents varietats de mel, de diferents floracions i al  llarg de l’any  traslladen els abellars segons les estacions i  seguint les diverses floracions del nostre territori.

La mel Ă©s una substĂ ncia natural dolça produĂŻda per les abelles mel•lĂ­feres a partir del nèctar de les plantes. En els seus orĂ­gens, era un producte al qual hom atorgava valors sagrats i mĂ gics. A diferència del sucre de canya, que fermenta, la mel es conserva; es considera fins i tot antisèptica, tonificant, febrĂ­fuga, sedant, aperitiva, expectorant. A Occident fou l’únic edulcorant conegut fins a l’arribada del sucre, aportat pels Ă rabs.

En el següent enllaç, hi trobareu la informació de contacte dels nostres productors de mel, als qui podreu comprar els seus productes.

BEGUDES ARTESANES

En els darrers anys, a la Ribera d’Ebre, han sorgit diverses empreses que elaboren begudes artesanals.

Totes elles venen d’una tradició en alguns caos molt antiga i en d’altres no tant, però tenen en comú, que elaboren els seu productes amb mètodes artesanals, cuidant tot el procés des de l’inici fins al final.

En primer lloc us explicarem la producció de cerveses artesanes. A la comarca hi ha diversos productors de cervesa artesana. Aquest no és un producte tradicional de la Ribera d’Ebre, però ens darrers anys, ha pres impuls a tot Catalunya el consum de cervesa artesana i a la Ribera d’Ebre, des de fa ja més de 10 anys, hi ha productors que fan cerveses de gran qualitat.

També tenim ratafia, elaborada a partir d’una recepta familiar de més de 50 anys de tradició, els joves de la família, es van atrevir a l’aventura d’emprendre i comercialitzar la ratafia familiar.

I finalment el suau, un refresc artesanal de cafè, amb gasosa i sucre preparat de forma artesanal. Està presentat en ampolles de tap mecànic (antiga gasosa). El suau, es herència del refresc tradicional fabricat a Móra d’Ebre, i dels que es servia el Quim, en un bar a Benissanet.

En el següent enllaç, hi trobareu la informació de contacte dels nostres productors de begudes artesanes, als qui podreu comprar els seus productes.

DOLÇOS. ENSAGINADES, CAPSETES I PASTISSETS.

pastissets ribera ebre

La comarca de la Ribera d’Ebre també és coneguda per les seves especialitats dolces com els pastissets en totes les seves varietats (cabell d’àngel, brossat, taronja o xocolata), les ensaginades i les capsetes.

Les ensaginades o la coqueta de sagĂ­ es una pasta seca, petita i cruixent que s’elabora amb sagĂ­ (llard), sucre, farina i ous. Les formes mĂ©s tradicionals sĂłn les de flor, d’estrella o de cor, en funciĂł del motlle que fem servir. Aquest dolç tradicional, abans, es reservava per a les festes, ara però als forns de pa, en trobem tot l’any.

Les capsetes sĂłn una pasta seca, trencadissa, dolça i de textura fina. Es fa amb ou, a punt de merenga, barrejat amb ametlles torrades trossejades. Es cou i es ven dins d’una panereta de paper, similar a la que s’utilitza per a les magdalenes. Com les ensaginades, a molts pobles de les Terres de l’Ebre, es feia per festes i ara, en trobem tot l’any.

I finalment els pastissets, Ă©s un dels representants mĂ©s coneguts de la rebosteria de les Terres de l’Ebre, de marcada influència Ă rab. Els pastissets son una pasta seca i cruixent, ensucrada per damunt, que pren forma de cresta, de mitja lluna. La massa s’elabora amb farina, oli, sucre i mistela o aiguardent i es farceix amb confitura de cabell d’Ă ngel i de moniato, i mĂ©s recentment, tambĂ© de brossat, xocolata o taronja. Unes postres, esmorzar o berenar excel·lent.

A la comarca, hi ha més de trenta forns de pa i pastisseries que comercialitzen els seus productes, i moltes d’elles elaboren dolços tradicionals. En el següent enllaç, hi trobareu la informació de les pastisseries i forns de la comarca on podeu comprar dolços tradicionals.

EMBOTITS ARTESANS. BALDANES D’ARRÒS I DE CEBA

Molts dels pobles de la Ribera d’Ebre, tenen carnisseries que elaboren embotits artesans, fets mitjançant processos tradicionals. Hi ha gran varietat d’embotits, xoriços, fuets, catalana, botifarra blanca i negra, etc. De tots però, l’embotit més popular de la Ribera d’Ebre i les Terres de l’Ebre, és la baldana d’arròs o botifarra d’arròs. És de color negre rogenc, i es fa farcint un budell amb sang de porc, arròs, cansalada, pebre negre i sal, que es relliga en petites porcions allargades. De vegades duu pinyons. Es menja fregida, a la brasa i a la planxa, amb diferents acompanyaments.

TambĂ© hi destaca la baldana o botifarra de ceba. Es tracta d’una variant de la baldana d’arròs. La baldana de ceba Ă©s un embotit cuit, una mica mĂ©s petit que la baldana d’arròs, enfilat i lligat en porcions. En la seva elaboraciĂł s’aprofiten la sang i les parts mĂ©s greixoses del porc i s’hi afegeix, a mĂ©s, ceba, pebre negre i sal. Es pot menjar fregida o a la brasa, però Ă©s molt freqĂĽent posar-la a l’escudella.

A la comarca, hi ha més de vint carnisseries que comercialitzen els seus productes, i moltes d’elles elaboren embotits artesanals. En el següent enllaç, hi trobareu la informació de les carnisseries de la comarca on podeu comprar embotits artesanals.

FORMATGES I BROSSATS

formatges ribera ebre

La Ribera d’Ebre, per les seves característiques físiques, amb les muntanyes i serres que l’envolten , és i ha estat un espai tradicional de pasturatge exercit des de molt antic.

Les ovelles i les cabres encara pasturen  per les muntanyes de la comarca, sent el resultat una llet d’excel·lent qualitat que permet fer uns formatges i brossats artesans molt valorats.

A la comarca de la Ribera d’Ebre i tenim dos productors de formatge. Un elabora els seus formatges amb llet d’ovella i l’altre ho fa amb llet de cabra.

Els dos estan arrelats a la tradició ramadera dels seus pobles, La Torre de l’Espanyol i Rasquera,  on des de sempre, els ramats han pasturat pels seues contrades.

Brossats, formatges frescos, formatges madurats, serrat, tendres, son alguns dels formatges que produeixen els formatgers de la Ribera d’Ebre.

En el següent enllaç, hi trobareu la informació de contacte dels nostres formatgers als qui podreu comprar els seus productes.

VIMBLANC

Als cellers de la comarca s’elabora el vi de manera artesanal fent la verema amb raïm de collites pròpies, tenint cada cop més rellevància les explotacions ecològiques.

Entre els vins de la Ribera d’Ebre mereixen especial menció els vins blancs a la vora del riu, molt afruitats i de baixa graduació, i els vins negres de les zones muntanyenques, amb colors espectaculars.

A la Ribera d’Ebre hi ha dues denominacions d’origen vitivinícoles.

La Denominació d’Origen Tarragona, subzona Ribera d’Ebre. La majoria de pobles de la Ribera d’Ebre estan sota el paraigües d’aquesta DO,  on predominen les varietats blanques, sobre les negres, amb vins blancs molt suaus, brillants i aromàtics. Els negres de la Ribera d’Ebre tenen com a varietats principals, les garnatxes i les carinyenes.

La Denominació d’Origen Montsant, de la que formen part els pobles de la Serra d’Almos i Darmós, i predominen les varietats negres,  essent garnatxes i les carinyenes les varietats més representatives  i en el cas de les blanques, la Garnatxa blanca i el Macabeu.

Destaca per la seva història el vimblanc. És tracta d’un vi dolç tradicional de la localitat de Vinebre que, tot i que se’n va deixar de comercialitzar a partir dels anys 1980, en els darrers anys ha viscut un moment de renaixement. GrĂ cies a la recuperaciĂł, l’any 2012, per part del celler MolĂ­ de RuĂ© que en va tornar a produir desprĂ©s de cinc anys d’assajos.

A la comarca, hi ha més de vint productors de vi, entre cooperatives i cellers, que comercialitzen el seu vi. En el següents enllaços, hi trobareu la informació sobre els cooperatives i cellers de la comarca on podeu comprar vins de la Ribera d’Ebre, alguns d’ells venen online a traves de la seva web i d’altres us poden portar la comada a casa. També el podeu adquirir a les agrobotigues de la Ribera.

Fotos Vinebre Actiu

OLI D’OLIVA

 

L’oli d’oliva, a la Ribera d’Ebre, està elaborat de manera artesanal i curosa a les almàsseres amb una gran diversitat de varietats:  arbequines, fulla de salze, fargues, morrudes, rojal, empeltre, reguers i desmai, entre d’altres, que es reflecteixen en una excel·lent qualitat organolèptica dels nostres olis. Tots els pobles de la Ribera d’Ebre són productors d’oli, i l’olivera és el cultiu principal a la comarca.

A la Ribera d’Ebre, hi ha dues denominacions d’origen protegides.

La DenominaciĂł d’Origen Protegida Siurana, de la que en formen part els pobles de La Palma d’Ebre, Garcia i la Serra d’Almos, te com a varietat principal del seu oli l’oliva verge extra, l’arbequina.

La segona DOP que trobem a la comarca, Ă©s la DenominaciĂł d’Origen Protegida Terra Alta, de la que formen part els pobles d’AscĂł, Flix i Riba-roja d’Ebre. L’oli d’oliva verge extra d’aquesta DOP provĂ© de la varietat d’oliva empeltre majoritĂ riament, junt amb altres varietats com sĂłn l’arbequina, la morruda i la farga

A la comarca, hi ha fins gairebé quaranta productors d’oli, entre cooperatives i empreses, que comercialitzen el seu oli. En el següents enllaços, hi trobareu la informació sobre els cooperatives i productors de la comarca on podeu comprar oli, alguns d’ells venen online a traves de la seva web i d’altres us poden portar la comada a casa. També el podeu adquirir a les agrobotigues de la Ribera.

 

més informació i contacte

municipi Tota la comarca
properament a la comarca

et proposem

La natura en estat pur. Reserva Natural de Sebes. Activitats

La Reserva natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix  és un espai fluvial inclòs al Pla d’Espais d’...

Jornades Gastronòmiques de la clotxa 2023

La clotxa és el nostre plat tradicional per excel·lència de la Ribera, que diu molt dels orígens de pagès de l...

Tasta la Ribera d’Ebre

  Us presentem els productes de la comarca per tastar-la des de casa o per quan pugueu visitar-la. Molts ...