La Ribera d’Ebre

La Ribera d’Ebre és una comarca del sud de Catalunya, de les Terres de l’Ebre. A la Ribera d’Ebre, el riu ho és tot, font de vida, font de cultura, carrer Major…

La comarca s’estén al llarg de 40 quilometres a banda i banda del riu Ebre, en la seva entrada a Catalunya. El territori riberenc, es reparteix en 14 termes municipals, que alberguen 17 pobles.

Aquesta té un relleu força accidentat per la serralada prelitoral, que quan entra a la nostra comarca es bifurca obligant al riu a travessar-la en dos espais emblemàtics de la Ribera d’Ebre, el pas de l’Ase a Garcia i el pas de Barrufemes a Miravet. Enmig el riu entra a la plana de Móra, envoltada per les serres de Cavalls, Pàndols, i la Picossa entre d’altres.

El clima mediterrani de la comarca respon a aquesta especial orografia que aïlla a les terres riberenques i que ens ofereix paisatges de bosc mediterrani, ametllers, olivers, arbres fruiters, bosc de ribera i un intens treball de margenació amb pedra seca.

Els pobles de la Ribera han nascut arran de l’aigua o bé a recer de les muntanyes, escalant turons coronats per murs que feien de fortaleses.

“ Tota la comarca és despervallera, coherent i benigna, com si ja fos feta a la mesura humana. La influència de l’home en aquest paisatge és tan visible com la del paisatge en l’home que hi sua i, en justa compensació, li treu el suc”.

Autor: Artur Bladé i Desumvila, a l’obra Gent de la Ribera d’Ebre.

properament a la comarca

et proposem

Els darrers passos de barca de Catalunya

La Ribera d’Ebre és una comarca de tradicions, ho demostra un cop més la presència de tres passos de barca, el...

Jornades Gastronòmiques de la clotxa 2023

La clotxa és el nostre plat tradicional per excel·lència de la Ribera, que diu molt dels orígens de pagès de l...

Viles i castells medievals

La Ribera d’Ebre és terra d’història, una història narrada en primera persona pel riu Ebre, que omnipresent, n...