La Ribera d’Ebre

La Ribera d’Ebre és una comarca del sud de Catalunya, de les Terres de l’Ebre. A la Ribera d’Ebre, el riu ho és tot, font de vida, font de cultura, carrer Major…

La comarca s’estén al llarg de 40 quilometres a banda i banda del riu Ebre, en la seva entrada a Catalunya. El territori riberenc, es reparteix en 14 termes municipals, que alberguen 17 pobles.

Aquesta té un relleu força accidentat per la serralada prelitoral, que quan entra a la nostra comarca es bifurca obligant al riu a travessar-la en dos espais emblemàtics de la Ribera d’Ebre, el pas de l’Ase a Garcia i el pas de Barrufemes a Miravet. Enmig el riu entra a la plana de Móra, envoltada per les serres de Cavalls, Pàndols, i la Picossa entre d’altres.

El clima mediterrani de la comarca respon a aquesta especial orografia que aïlla a les terres riberenques i que ens ofereix paisatges de bosc mediterrani, ametllers, olivers, arbres fruiters, bosc de ribera i un intens treball de margenació amb pedra seca.

Els pobles de la Ribera han nascut arran de l’aigua o bé a recer de les muntanyes, escalant turons coronats per murs que feien de fortaleses.

“ Tota la comarca és despervallera, coherent i benigna, com si ja fos feta a la mesura humana. La influència de l’home en aquest paisatge és tan visible com la del paisatge en l’home que hi sua i, en justa compensació, li treu el suc”.

Autor: Artur Bladé i Desumvila, a l’obra Gent de la Ribera d’Ebre.

properament a la comarca

et proposem

Tasta la Ribera d’Ebre

  Us presentem els productes de la comarca per tastar-la des de casa o per quan pugueu visitar-la. Molts ...

Recreació del final de la batalla de l’Ebre

Viu el final de la batalla de l’Ebre en primera persona! Els dies 16, 17, 18 i 19 de novembre torna la R...

Viles i castells medievals

La Ribera d’Ebre és terra d’història, una història narrada en primera persona pel riu Ebre, que omnipresent, n...