La Ribera d’Ebre és una comarca de tradicions, ho demostra un cop més la presència de tres passos de barca, els quals han sabut sobreviure als nous temps, són el de Flix, Garcia i Miravet. Els passos de barca de la Ribera d’Ebre, encara funcionals, són els darrers que queden a Catalunya i representen la forma més tradicional de creuar el riu Ebre, foren ideats per a creuar el riu Ebre quan no hi havien ponts per a fer-ho.
pas barca flix
Pas de barca de Flix

Els passos de barca son el testimoni viu de la història dels pobles que habiten la ribera de l’Ebre. Tradició i costums s’uneixen en un art que porta segles treballant-se i que defineix perfectament el caràcter d’aquestes viles i els seus habitants.

Per descobrir com van néixer aquestes embarcacions cal que ens remuntem anys enrere. Aquesta és una història que ens transporta en el temps fins a una època en la que no hi havien ponts per creuar el riu d’una banda de ribera a l’altra. Els ebrencs que vivien a la vora del riu havien de perdre temps viatjant per camins per poder comerciar amb les viles de l’altra vora del riu.

Per a solucionar-ho van aparèixer els anomenats passos de barca que es van ubicar al llarg del riu i van suposar un empeny al desenvolupament dels pobles ubicats a la ribera.

Es tracta d’embarcacions tradicionals que estan constituïdes per un o dos llaüts i disposen d’una plataforma sòlida on els vianants i els vehicles poden pujar per travessar l’Ebre de forma còmoda.

Però… ¿qui s’encarrega de conduir-les? No tothom és apte per fer aquesta feina, ha de ser un barquer professional en disposició d’una titulació oficial el qui ho faci. El barquer ha passat a ser una figura de caràcter històric ja que és l’únic capaç de governar-les.

Actualment només tres poblacions de la Ribera d’Ebre mantenen operatius els seus passos de barca. Miravet, Flix i Garcia són viles que aprecien la tradició i pretenen mantenir-la. A més, cadascuna d’elles aposta per un funcionament de barcassa diferent.

Els passos de barca de la comarca continuen sent funcionals per als riberencs i suposen un atractiu més per als turistes que ens visiten. Us convidem a viure l’experiència de creuar el riu Ebre a través dels passos de barca i gaudir dels bonics paisatges de ribera que els envolten.

Pas de barca de Miravet
pas de barca garcia
Pas de barca de Garcia

HORARIS

MIRAVET

DLL-DV (excepte el 25 i 26 de desembre i del 1-6 de gener)

Hivern  07:00 – 13:00 / 15:00 – 18:00 h

Estiu  07:00 – 13:00 / 15:00 – 20:00 h

*A l’agost no tanca al migdia

FLIX

DLL-DV (excepte el 25 i 31 de desembre, del 1-6 de gener i dilluns de pasqua)

Hivern 07:00 – 14:00 / 15:30 – 16:00 h

Estiu 07:00 – 14:00 / 15:30 – 20:00 h

GARCIA

Estacional de Setmana Santa fins mitjans de novembre.

No disposa d’horaris establerts, si es vol utilitzar cal posar-se en contacte amb l’Ajuntament, que avisarà al barquer.

més informació i contacte

properament a la comarca

et proposem

Tasta la Ribera d’Ebre

  Us presentem els productes de la comarca per tastar-la des de casa o per quan pugueu visitar-la. Molts ...

Viles i castells medievals

La Ribera d’Ebre és terra d’història, una història narrada en primera persona pel riu Ebre, que omnipresent, n...

Jornades Gastronòmiques de la clotxa 2023

La clotxa és el nostre plat tradicional per excel·lència de la Ribera, que diu molt dels orígens de pagès de l...