Ruta per Vinebre

Descobreix Vinebre: Passeja’t per la seva història. Visites guiades pels llocs més emblemàtics i que es poden personalitzar segons els interessos del visitant.

La ruta s’inicia amb la visita Vila Endins, que és com s’anomena el nucli antic de la població de Vinebre, del qual es conserva el pas d’entrada al poble, on hi havia la porta d’entrada al poble, Perxe de la Portella, segle XIII.

Originàriament Vilanova de Vinebre era una població amb només dos carrers: el carrer del forn i el carrer major on a la banda exterior de les cases arribava el riu Ebre. Aquesta zona del nucli antic destaca per conservar vestigis de les tres cultures; moriscos, jueus i cristians van deixar la seva empremta i aquesta ha arribat fins als nostres dies.

La ruta també inclou la visita a Ca Don Joan, un gran casalici que data del segle XVI. Aquest té clares traces del que podríem anomenar una arquitectura culta emmarcada dintre dels estils renaixentista i barroc. La major part de l’edifici s’organitza al voltant d’un pati central on hi ha una cisterna amb brocal octogonal, fet d’una sola pedra, que porta una inscripció amb llatí i la data 1718. Cal destacar les columnes d’estil toscà i l’escala monumental de planta quadrada coronada amb un cimbori octogonal. Les sales nobles conserven gran part de les rajoles ceràmiques originals i s’han restaurat pintures i fusteria. Durant la guerra civil la casa va ser col·lectivitzada. Fill d’aquesta casa va ser el pintor Martí i Garcés, autor del mural “Poblet” de la sala Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

Ermita de Sant Miquel, reconstruïda pels cartoixans d’Scala Dei l’any 1680, damunt d’unes ruïnes d’origen templer del segle XII.

Establiment ibèric de Sant Miquel. Segles I i II a.C,, jaciment ric en troballes i punt de control estratègic.

Façana Col·legi Teressià, d’estil modernista i obra de l’arquitecte Bernardi Martorell deixeble de Gaudí.

Esglèsia parroquial de Sant Joan Baptista, la pedra clau datada al 1691 commemora la independència de Vinebre d’Ascó.

Finalment la ruta també inclou la visita a la Casa natal de Sant Enric d’Ossó: Ca Don Jaume del cantó (com es deia aquesta casa) fou la casa natal de Sant Enric d’Ossó (fundador de la companyia de Santa Teresa de Jesús al 1876) i els seus germans. La casa té un clar interès etnològic sobre la vida al segle XIX al mantenir mobiliari de l’època i objectes personals i de la seva família.

Durada: 3 hores aproximadament. Inclou visita a Ca Don Joan, edifici del segle XVI i a la casa natal de Sant Enric d’Ossó, casa-museu.

Període: Durant tot l’any

Cal reserva prèvia. Visites concertades al telèfon 638 570 163

Més informació:

Ajuntament de Vinebre

Turisme Vinebre

Tel: 638 570 163 –  977 40 57 81 o turisme@scultur-fl.cat

Horaris d’atenció: De dilluns a divendres de 10.00h a 14.00h

properament a la comarca

et proposem

Festes de Sant Antoni a la Ribera d’Ebre

Molts pobles de la Ribera d’Ebre celebren la seua festa major d’hivern per Sant Antoni. La festa d...

Tasta la Ribera d’Ebre

  Us presentem els productes de la comarca per tastar-la des de casa o per quan pugueu visitar-la. Molts ...

Recreació del final de la batalla de l’Ebre

Viu el final de la batalla de l’Ebre en primera persona! Els dies 16, 17, 18 i 19 de novembre torna la R...