M贸ra d’Ebre

Informació general
habitants 5.704
superfície 48 Km2
altitud 38 m
Situació

El terme municipal t茅 48 km2聽d鈥檈xtensi贸 i 茅s situat a la riba dreta de l鈥橢bre, entre el pas de l鈥橝se i el de Barrufemes, al centre de l鈥檃nomenada cubeta de M贸ra. La vila 茅s la capital de la comarca de la Ribera d鈥橢bre.


Instal·lacions i serveis

L鈥檈quipament m茅s destacat 茅s l鈥橦ospital de M贸ra d鈥橢bre, d鈥櫭爉bit intercomarcal.

En l鈥櫭爉bit esportiu compta amb el poliesportiu i pavell贸 esportiu, piscina coberta i piscina d鈥檈stiu, pistes de tenis, tamb茅 compta amb una zona de petanca i amb una gran 脿rea recreativa a la vora del riu. Tamb茅 comptem amb dos circuits de curses:

Circuit de M贸ra d鈥橢bre: longitud 1400m. 鈥 recta meta 300m. 鈥 pistes de 10 i 12m. d鈥檃mplada.聽Karting M贸ra d鈥橢bre.聽Tots dos circuits s贸n ideals per fer-hi pr脿ctica de cars, motos o pocket-bike.

Altres serveis importants s贸n el Consell Comarcal, el Telecentre, els centres d鈥檈nsenyament, el parc de bombers, la resid猫ncia de la gent gran, l鈥檕ficina comarcal del Departament d鈥橝gricultura, els Serveis Territorials de Carreteres, el Servei d鈥橭cupaci贸 de Catalunya, l鈥橭ficina de Benestar Social i Fam铆lia, l鈥橧nstitut Nacional de la Seguretat Social, l鈥檃dministraci贸 de correus i tel猫grafs, la biblioteca comarcal, el teatre, l鈥檃rxiu comarcal, Creu Roja, Caserna Gu脿rdia Civil, Mossos d鈥檈squadra, estaci贸 d鈥檃utobusos, etc.


Llocs d'interès

La vila de M贸ra d鈥橢bre, 茅s situada a la dreta del riu, al vessant d鈥檜n petit tur贸 on s’adrecen les restes del聽Castell de M贸ra. Avui podem veure, les muralles exteriors i dues torres escap莽ades. Amb un per铆metre d鈥檜ns 350 m i molt irregular de tra莽at, el castell nom茅s era accessible per ponent, on hi ha el Calvari, ja que aquesta elevaci贸 del terreny permet d鈥檃tacar la fortificaci贸. 脡s en aquest punt, per貌, on s鈥檃drecen les dues torres circulars. Es pot gaudir del centre interpretatiu de la torre fusellera, un construcci贸 de l鈥櫭╬oca carlina, l鈥檈spai interpretatiu sobre el castell i la poblaci贸 durant la batalla de l鈥橢bre.

El聽Nucli Antic聽amb carrerons estrets i amb molta hist貌ria es troba situat al costat del Castell i de l鈥橢sgl茅sia prioral.

L鈥Ermita de Santa Madrona聽茅s un edifici separat de l鈥檈rmita de Sant Jeroni per un passeig amb xiprers centenaris, declarats arbres monumentals.

L鈥Ermita de Sant Jeroni, 茅s d鈥檈stil barroc. L鈥檃ra de l鈥檃ltar queda perpendicular a la pedra d鈥檕n flueix l鈥檃igua que, canalitzada, mana d鈥檜na font.

A la Pla莽a de la venerable Sor Filomena Ferrer hi trobem el聽Convent de les M铆nimes i l鈥橢sgl茅sia del Sagrat Cor, primer temple expiatori de la Pen铆nsula. Es constru铆 l鈥檃ny 1833 i es va inaugurar l鈥檃ny 1894. 脡s d鈥檈stil neog貌tic, obra de l鈥檃rquitecte tortos铆 Joan Abril.

L鈥Ermita del Calvari聽est脿 situada molt a prop del Castell. 脡s un mirador excepcional del riu Ebre i de diferents poblacions de la Ribera.

L鈥檃ntic pont de ferro va ser destru茂t durant la Guerra Civil. L鈥檃ny 1943 es va inaugurar el聽pont d鈥檃rcades.

A la Pla莽a de Dalt es troba situada la聽Casa Montagut聽de l鈥橢ra. Edifici amb portalada de pedra picada i, entre balcons, l鈥檈scut del llinatge.

L鈥Esgl茅sia Prioral, dedicada a Sant Joan Baptista, pertany al Bisbat de Tortosa. La seva estructura ha passat pels estils rom脿nic, g貌tic, renaixentista i barroc.

Al cim d鈥檜na muntanya, a 395 m d鈥檃l莽ada, es troba situada l鈥Ermita de Santa Magdalena, ermita del segle XIII. Es conserva una porta lateral al sud, prop d鈥檜n penya-segat, vigilant el cam铆 natural entre les comarques de la Ribera i la Terra Alta. 脡s un edifici rectangular de petites dimensions.

A la Pla莽a de Dalt es troba situat el聽Monument a Julio Antonio聽, 茅s una est脿tua dedicada a l鈥檈scultor Julio Antonio, fill de la vila. Obra realitzada pel tamb茅 escultor Santiago Costa.


Festes

El dia 17 de gener es celebra la聽festa de Sant Antoni聽amb exposicions, benedicci贸 d鈥檃nimals, esmorzar amb la聽t铆pica聽Clotxa, etc.

A principis de febrer es celebra la聽festivitat de Santa 脌gueda, festa de les dones amb la visita a l鈥橝juntament, process贸 fins a l鈥橢sgl茅sia, Missa i repartiment de les t铆piques pastes bene茂des.

Per聽Setmana Santa聽se celebren diferents actes religiosos, el viacrucis del Divendres Sant ha estat declarada festa d鈥檌nter猫s comarcal. A les 7 del mat铆 surt el Viacrucis des de l鈥檈sgl茅sia Prioral i desfila pels carrers que ens porten al Calvari acompanyant les imatges del Sant Crist dels Cavallers, la Dolorosa i la Ver貌nica. Destaca la tradicional baixada de les escales del Calvari, davant del castell. Un p煤blic nombr贸s es concentra al peu de la fortalesa per veure el descens de les imatges.

El dia 1 de maig es fa la聽romeria popular a l鈥檈rmita de Sant Jeroni, durant la qual es d贸na ranxo a tothom que hi participa. El quart diumenge de maig t茅 lloc聽l鈥檃plec sardanista, durant la qual es cuina una paella gegant.

Entre finals de maig i principi de juny t茅 lloc la聽Fira del llibre Ebrenc 路 Litterarum, Fira d鈥檈spectacles literaris de M贸ra d鈥橢bre. Fira de llibres d鈥檃utors ebrencs i fira d鈥檈spectacles literaris en llengua catalana.

Al mes de juliol i amb car脿cter biennal t茅 lloc la festa de la聽M贸ra Morisca, durant la qual el nucli antic de la poblaci贸 es tanca i els carrers i les cases es transformen en una poblaci贸 morisca. Es fan representacions al castell de les lluites entre moros i cristians, aix铆 com diferents actes a l鈥檃ire lliure.

M贸ra d鈥橢bre celebra la聽Festa Major聽l鈥櫭簂tim cap de setmana d鈥檃gost. Molts s贸n els actes que tenen lloc durant quatre dies, el m茅s destacat dels quals 茅s la Festa del Riu, amb la competici贸 de les regates de muletes (embarcaci贸 auxiliar del llagut, de quatre rems i timoner), regates de vuit o m茅s embarcacions dels municipis de Flix, M贸ra la Nova i M贸ra d鈥橢bre.

Al setembre, es realitza la聽Fira del Ca莽ador.聽CAZAFIR, s鈥檋a consolidat com el certamen monogr脿fic dedicat a la ca莽a, de m茅s import脿ncia arreu de Catalunya i de gran reconeixement a nivell estatal. (Estants, exposicions i concursos relacionats amb el m贸n de ca莽ador,鈥).

Al desembre hi ha la聽Fira de Nadal, amb la visita del Carter Reial, cantada de nadales, etc.


Ajuntament

Ajuntament de M贸ra d鈥橢bre

Pl. de Baix, 1

43740 M贸ra d鈥橢bre

Tel.: 977 40 00 12

a/e:ajuntament@moradebre.cat

Web:聽www.moradebre.cat

Horaris d’atenci贸:

De dilluns a divendres, de 7.30 h a 15.00 h


Oficina de turisme

Punt d鈥橧nformaci贸 Tur铆stica del Passeig del Pont

Pla莽a Sant Roc, s/n

43740 M贸ra d鈥橢bre

Tel.: 977 41 40 29

a/e:infoturisme@riberaebre.org

Per铆ode d’atenci贸:

Del 1 juliol fins al 15 setembre.

Horari d’atenci贸:

Obert de dimarts a diumenge de 11.00 a 14.00 i de 16.45 a 20.00 hores.


properament a la comarca

et proposem

Navega a la Ribera d’Ebre

Una de les millors maneres de con猫ixer la Ribera d’Ebre 茅s navegant pel riu Ebre a trav茅s de les diverse...

Tasta la Ribera d’Ebre

  Us presentem els productes de la comarca per tastar-la des de casa o per quan pugueu visitar-la. Molts ...

Festes de Sant Antoni a la Ribera d’Ebre

Molts pobles de la Ribera d’Ebre聽celebren la seua festa major d’hivern per Sant Antoni. La festa d...