Viles i castells medievals

La Ribera d’Ebre és terra d’història, una història narrada en primera persona pel riu Ebre, que omnipresent, n’ha marcat els esdeveniments històrics més rellevants.

La importància geoestratègica del riu en el passat, com a via comercial i de comunicació, feu que els pobles i cultures que passaren per la comarca s’hi assentessin i desenvolupessin.

castellet banyoles tivissa
Vista panoràmica des del poblat ibèric de Castellet de Banyoles, Tivissa.

Ho feren els ibers, els ilercavons, ocupant punts elevats que permetien tenir control del riu i de les seves planes fluvials, com el poblat ibèic de Castellet de Banyoles de Tivissa i l’Establiment ibèric de Sant Miquel de Vinebre, ambdós visitables.

Però no fou fins l’època medieval quan el desenvolupament econòmic, social i cultural de la comarca afavorí el sorgiment de nuclis típicament riberencs, assentats tots just a la riba del riu i amb l’objectiu de controlar-lo des de les seves fortaleses.

Viles i castells medievals - Miravet
Façana fluvial de Miravet

Els millors exemples d’aquest patró són Miravet i Ascó. En el passat foren les dues grans places militars de la zona tant per a musulmans com per a templers, escollides per estar emplaçades tots just abans de dos congostos: el Pas de Barrufemes a Miravet i el Pas de l’Ase a Ascó.

Miravet destaca pel seu imponent castell, el millor exemple d’arquitectura templera a Catalunya. Ascó, en canvi, conserva una de les moreries més grans i representatives del país. Ambdós són espais visitables que ofereixen visites guiades.

Viles i castells medievals Ascó
Façana fluvial d’Ascó

Però al llarg del riu Ebre trobem altres pobles que assentats a la vora del riu també tenien el seu castell que el controlava, com Riba-roja d’Ebre, Flix i Móra d’Ebre.

Podem visitar el nucli antic de Flix i a Móra d’Ebre endinsar-nos al castell dels Entença per admirar les belles vistes sobre la Cubeta de Móra. Ambdós són espais visitables i ofereixen visites guiades.

Viles i castells medievals Móra d'Ebre-07
Façana fluvial de Móra d’Ebre

 

Finalment, no podem oblidar-nos d’altres viles medievals de la comarca més allunyades del riu com Tivissa. És la segona gran vila medieval de la Ribera d’Ebre junt amb Miravet i forma una vila closa presidida per la monumental església de Sant Jaume.

Podeu conèixer el nucli antic de Tivissa a través d’una visita guiada.

Viles i castells medievals Tivissa
Vista general de Tivissa

més informació i contacte

municipi Tota la comarca
web https://www.turismeriberaebre.org/que-fer/patrimoni-cultural/
properament a la comarca

et proposem

Jornades Gastronòmiques de la clotxa 2023

La clotxa és el nostre plat tradicional per excel·lència de la Ribera, que diu molt dels orígens de pagès de l...

Els darrers passos de barca de Catalunya

La Ribera d’Ebre és una comarca de tradicions, ho demostra un cop més la presència de tres passos de barca, el...

Navega a la Ribera d’Ebre

Una de les millors maneres de conèixer la Ribera d’Ebre és navegant pel riu Ebre a través de les diverse...