Descobreix els espais de la batalla de l’Ebre

La batalla de l’Ebre és un dels episodis històrics claus per entendre la història contemporània de Catalunya i Espanya.

S’inicià el 25 de juliol de 1938, quan l’exèrcit republicà creuà el riu Ebre trencant les línies defensives amb l’objectiu d’alleugerir la pressió de l’exèrcit franquista sobre el front valencià. Inicialment l’operació fou un èxit, diferents unitats creuaren l’Ebre de Mequinensa a Amposta trobant-se el nucli de l’atac entre els pobles riberencs de Riba-roja d’Ebre i Benifallet. Davant la intrusió les forces franquistes van reaccionar i s’inicià una guerra de desgast de més de cent dies que finalitzà a Flix amb la voladura del pont de ferro la matinada del 16 de novembre de 1938.

Espais batalla de l'Ebre
Recreació històrica de la retirada de les tropes de la Segona República.

La Ribera d’Ebre és la comarca de les Terres de l’Ebre que conserva el patrimoni més notable relacionat amb la batalla de l’Ebre.

Es conserven dos refugis, un excavat sobre la roca a Flix i un segon realitzat per les dones del poble amb l’ajuda de l’exèrcit republicà a Benissanet. El refugi antiaeri de Flix és un espai museïtzat que permet conèixer com era l’interior d’una refugi i impregnar-se de les sensacions que visqueren aquells que s’hi refugiaren sota els atacs franquistes. El refugi de la Font Gran de Benissanet és un exemple de les nombroses construccions que es bastiren a la zona per protegir la població de l’aviació franquista.

Espais batalla de l'Ebre (2)
Refugi antiarei de Flix

A Riba-roja en destaquen les trinxeres de Berrús, les quals conserven bona part de les seves estructures (pous de tirador, refugis, parapets), amb l’afegit d’una excel·lent vista sobre el riu i els seus paisatges.

A Ascó hi trobem el campament del XVè Cos de l’Exèrcit de l’Ebre, des d’on es va dissenyar i organitzar la retirada de les tropes republicanes al final de la batalla i el búnquer del Reguers, una fortificació construïda per les tropes franquistes que defensaven el riu en previsió d’un possible atac republicà.

sliders ribera ebre
Campament del XVè Cos de l’Exèrcit de l’Ebre

El castell de Móra d’Ebre sofrí devastadors efectes del bombardejos nacionals al convertir-se en un centre de distribució d’homes i materials entre les dues ribes. El castell de Miravet servia de refugi dels soldats nacionals i després del setges de les tropes republicanes i la pressió de l’artilleria ubicada a l’altra riba fou cedit a l’exèrcit popular el 25 de juliol.

sliders ribera ebre
Castell de Móra d’Ebre

L’església vella de Garcia quedà molt malmesa pels bombardejos de l’aviació italiana, actualment encara roman abandonada com també algunes cases de la part alta del poble.

sliders ribera ebre
Campanar de l’església Vella de Garcia i pont del ferrocarril

Finalment cal esmentar els ponts de Garcia i de Móra d’Ebre. Els dos, que anteriorment eren de ferro, foren destruïts durant la batalla de l’Ebre i s’hagueren de refer de nou prenent el característic aspecte actual.

sliders ribera ebre
Pont d’arcades de Móra d’Ebre
més informació i contacte

properament a la comarca

et proposem

Recreació del final de la batalla de l’Ebre

Viu el final de la batalla de l’Ebre en primera persona! Els dies 16, 17, 18 i 19 de novembre torna la R...

La natura en estat pur. Reserva Natural de Sebes. Activitats

La Reserva natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix  és un espai fluvial inclòs al Pla d’Espais d’...

Festes de Sant Antoni a la Ribera d’Ebre

Molts pobles de la Ribera d’Ebre celebren la seua festa major d’hivern per Sant Antoni. La festa d...