Móra d’Ebre

Informació general
habitants 5.704
superfície 48 Km2
altitud 38 m
Situació

El terme municipal té 48 km2 d’extensió i és situat a la riba dreta de l’Ebre, entre el pas de l’Ase i el de Barrufemes, al centre de l’anomenada cubeta de Móra. La vila és la capital de la comarca de la Ribera d’Ebre.


Instal·lacions i serveis

L’equipament més destacat és l’Hospital de Móra d’Ebre, d’àmbit intercomarcal.

En l’àmbit esportiu compta amb el poliesportiu i pavelló esportiu, piscina coberta i piscina d’estiu, pistes de tenis, també compta amb una zona de petanca i amb una gran àrea recreativa a la vora del riu. També comptem amb dos circuits de curses:

Circuit de Móra d’Ebre: longitud 1400m. – recta meta 300m. – pistes de 10 i 12m. d’amplada. Karting Móra d’Ebre. Tots dos circuits són ideals per fer-hi pràctica de cars, motos o pocket-bike.

Altres serveis importants són el Consell Comarcal, el Telecentre, els centres d’ensenyament, el parc de bombers, la residència de la gent gran, l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura, els Serveis Territorials de Carreteres, el Servei d’Ocupació de Catalunya, l’Oficina de Benestar Social i Família, l’Institut Nacional de la Seguretat Social, l’administració de correus i telègrafs, la biblioteca comarcal, el teatre, l’arxiu comarcal, Creu Roja, Caserna Guàrdia Civil, Mossos d’esquadra, estació d’autobusos, etc.


Llocs d'interès

La vila de Móra d’Ebre, és situada a la dreta del riu, al vessant d’un petit turó on s’adrecen les restes del Castell de Móra. Avui podem veure, les muralles exteriors i dues torres escapçades. Amb un perímetre d’uns 350 m i molt irregular de traçat, el castell només era accessible per ponent, on hi ha el Calvari, ja que aquesta elevació del terreny permet d’atacar la fortificació. És en aquest punt, però, on s’adrecen les dues torres circulars. Es pot gaudir del centre interpretatiu de la torre fusellera, un construcció de l’època carlina, l’espai interpretatiu sobre el castell i la població durant la batalla de l’Ebre.

El Nucli Antic amb carrerons estrets i amb molta història es troba situat al costat del Castell i de l’Església prioral.

L’Ermita de Santa Madrona és un edifici separat de l’ermita de Sant Jeroni per un passeig amb xiprers centenaris, declarats arbres monumentals.

L’Ermita de Sant Jeroni, és d’estil barroc. L’ara de l’altar queda perpendicular a la pedra d’on flueix l’aigua que, canalitzada, mana d’una font.

A la Plaça de la venerable Sor Filomena Ferrer hi trobem el Convent de les Mínimes i l’Església del Sagrat Cor, primer temple expiatori de la Península. Es construí l’any 1833 i es va inaugurar l’any 1894. És d’estil neogòtic, obra de l’arquitecte tortosí Joan Abril.

L’Ermita del Calvari està situada molt a prop del Castell. És un mirador excepcional del riu Ebre i de diferents poblacions de la Ribera.

L’antic pont de ferro va ser destruït durant la Guerra Civil. L’any 1943 es va inaugurar el pont d’arcades.

A la Plaça de Dalt es troba situada la Casa Montagut de l’Era. Edifici amb portalada de pedra picada i, entre balcons, l’escut del llinatge.

L’Església Prioral, dedicada a Sant Joan Baptista, pertany al Bisbat de Tortosa. La seva estructura ha passat pels estils romànic, gòtic, renaixentista i barroc.

Al cim d’una muntanya, a 395 m d’alçada, es troba situada l’Ermita de Santa Magdalena, ermita del segle XIII. Es conserva una porta lateral al sud, prop d’un penya-segat, vigilant el camí natural entre les comarques de la Ribera i la Terra Alta. És un edifici rectangular de petites dimensions.

A la Plaça de Dalt es troba situat el Monument a Julio Antonio , és una estàtua dedicada a l’escultor Julio Antonio, fill de la vila. Obra realitzada pel també escultor Santiago Costa.


Festes

El dia 17 de gener es celebra la festa de Sant Antoni amb exposicions, benedicció d’animals, esmorzar amb la típica Clotxa, etc.

A principis de febrer es celebra la festivitat de Santa Àgueda, festa de les dones amb la visita a l’Ajuntament, processó fins a l’Església, Missa i repartiment de les típiques pastes beneïdes.

Per Setmana Santa se celebren diferents actes religiosos, el viacrucis del Divendres Sant ha estat declarada festa d’interès comarcal. A les 7 del matí surt el Viacrucis des de l’església Prioral i desfila pels carrers que ens porten al Calvari acompanyant les imatges del Sant Crist dels Cavallers, la Dolorosa i la Verònica. Destaca la tradicional baixada de les escales del Calvari, davant del castell. Un públic nombrós es concentra al peu de la fortalesa per veure el descens de les imatges.

El dia 1 de maig es fa la romeria popular a l’ermita de Sant Jeroni, durant la qual es dóna ranxo a tothom que hi participa. El quart diumenge de maig té lloc l’aplec sardanista, durant la qual es cuina una paella gegant.

Entre finals de maig i principi de juny té lloc la Fira del llibre Ebrenc · Litterarum, Fira d’espectacles literaris de Móra d’Ebre. Fira de llibres d’autors ebrencs i fira d’espectacles literaris en llengua catalana.

Al mes de juliol i amb caràcter biennal té lloc la festa de la Móra Morisca, durant la qual el nucli antic de la població es tanca i els carrers i les cases es transformen en una població morisca. Es fan representacions al castell de les lluites entre moros i cristians, així com diferents actes a l’aire lliure.

Móra d’Ebre celebra la Festa Major l’últim cap de setmana d’agost. Molts són els actes que tenen lloc durant quatre dies, el més destacat dels quals és la Festa del Riu, amb la competició de les regates de muletes (embarcació auxiliar del llagut, de quatre rems i timoner), regates de vuit o més embarcacions dels municipis de Flix, Móra la Nova i Móra d’Ebre.

Al setembre, es realitza la Fira del Caçador. CAZAFIR, s’ha consolidat com el certamen monogràfic dedicat a la caça, de més importància arreu de Catalunya i de gran reconeixement a nivell estatal. (Estants, exposicions i concursos relacionats amb el món de caçador,…).

Al desembre hi ha la Fira de Nadal, amb la visita del Carter Reial, cantada de nadales, etc.


Ajuntament

Ajuntament de Móra d’Ebre

Pl. de Baix, 1

43740 Móra d’Ebre

Tel.: 977 40 00 12

a/e:ajuntament@moradebre.cat

Web: www.moradebre.cat

Horaris d’atenció:

De dilluns a divendres, de 7.30 h a 15.00 h


Oficina de turisme

Punt d’Informació Turística del Passeig del Pont

Plaça Sant Roc, s/n

43740 Móra d’Ebre

Tel.: 977 41 40 29

a/e:infoturisme@riberaebre.org

Període d’atenció:

Del 1 juliol fins al 15 setembre.

Horari d’atenció:

Obert de dimarts a diumenge de 11.00 a 14.00 i de 16.45 a 20.00 hores.


properament a la comarca

et proposem

Jornades Gastronòmiques de la clotxa 2023

La clotxa és el nostre plat tradicional per excel·lència de la Ribera, que diu molt dels orígens de pagès de l...

Tasta la Ribera d’Ebre

  Us presentem els productes de la comarca per tastar-la des de casa o per quan pugueu visitar-la. Molts ...

Navega a la Ribera d’Ebre

Una de les millors maneres de conèixer la Ribera d’Ebre és navegant pel riu Ebre a través de les diverse...