Setmana Santa a la comarca. Processons

A Flix, Móra d’Ebre, la Palma d’Ebre i Ascó celebren per Setmana Santa diverses processons. A Flix i la Palma d’Ebre en destaquen les processons de l’Encontre, mentre que a Móra d’Ebre ho fa el Viacrucis, d’interès comarcal. A Ascó destaca la processó de l’Angelet, única a Catalunya.

 

FLIX

ARMATS FLIX

La Setmana Santa es viu amb intensitat a Flix, un dels pocs pobles que conserva encara els armats a la comarca. La Confraria d’Armats de Flix es fundà al voltant del 1915, data de la fotografia més antiga que es conserva. Encara que de manera intermitent, els Armats de Flix s’han mantingut al llarg dels anys, i és actualment quan formen un grup més nombrós i complet.

Avui dia componen la Confraria una banda de tambors i cornetes, els llancers i les samaritanes. Les samaritanes són un dels elements més singulars de la Setmana Santa a Flix; el Diumenge de Ressurrecció, durant la processó de l’Encontre, la samaritana recita uns versos anomenats les Desmes, i en acabat trenca el cànter que ha anat lluint durant totes les processons anteriors.

Divendres

  • Plaça de l’Església, 8:00 h., PROCESSÓ DEL VIA CRUCIS (LES CREUS).
  • Església parroquial, 17:00 h., CELEBRACIÓ DELS SANTS OFICIS
  • Església parroquial, 22:00 h., PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT.

Dissabte 

  • Carrers i places del poble, 17:30 h., CANTADA DE CARAMELLES

Diumenge 

  • Carrers del poble, 10 h., RECORREGUT a càrrec de la Confraria Armats de Flix; seguidament, a la plaça del Mercat, EXHIBICIÓ.
  • Plaça de l’Església, 12:00 h., PROCESSÓ DE L’ENCONTRE; a la Plaça Major, RECITACIÓ DE LES DESMES. Després, a l’església parroquial, MISSA MAJOR DE PASQUA.

 

MÓRA D’EBRE

Divendres Sant es celebren dos processons:

El Viacrucis, que surt a les set del matí, amb les imatges de la Verònica, el Sant Crist (portat a pols) i la Mare de Déu dels Dolors. Es pot dividir amb dos etapes diferents. Fins l’ermita del Calvari, resant el Sant Rosari i les estacions del Viacrucis. El retorn a l’església es fa per una escalinata que va des del Calvari al castell dels Entença, quant les tres imatges estan dins l’escalinata  surten els tabals i a l’arribar a baix es toca una melodia composta expressament per Ferran Roca, amb sac de gemecs.

El Viacrucis es va declarar per part del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre com a “Acte d’Interès Comarcal”. La seva antiguitat està documentada des del 1756.

La processó del Sant Enterrament es celebra Divendres Sant a les 10 del vespre, amb la desfiada de: Grup de percussió; pas de l’Entrada a Jerusalem ‘ruquet’; pas de l’Oració a l’Hort ‘Oliveret’; pas de Jesús al Pretori ‘Pilat’; pas de Carrer de l’Amargura ‘Verònica’; Sant Crist; la Pietat; pas de Jesús al sepulcre ‘Llitera’; pas de la Soledat ‘Dolorosa’, a més de diferents estendards, creus, senyores amb ‘xulona’ i vestes.

 

LA PALMA D’EBRE

Foto: Oriol Vernet
Foto: Oriol Vernet

 

A la Ribera d’Ebre, les processons més tradicionals són les de l’Encontre, on es representa el retrobament entre Jesús i la Mare de Déu després de la ressurrecció.

La processó de l’Econtre de la Palma d’Ebre se celebra des de fa seixanta anys. Les noies, acompanyen la imatge de la Verge, que entre a la plaça de la Vila amb un veí, i els nois acompanyen la del Sagrat Cor, que és la imatge que es fa servir a la Palma. La processó es fa en silenci fins la plaça del poble, però un cop alli, quan es produeix l’encontre, es llança una traca i tot seguit es canta. Després, les imatges i els armats tornen cap a l’església, on se celebra una missa solemne.

La processó de l’Encontre se celebra el Diumenge de Pasqua a les 12.30 hores i es surt des de la plaça de l’Església.

ACTES SETMANA SANTA A LA PALMA D’EBRE

Divendres Sant

  • Via Crucis al Calvari a les 9.30 del matí.
  • Ofici de la Passió del Senyor, a les 18.00 h
  • Processó del Sant Enterrament a les 22.00 h de la nit. Sortida des de l’Església Parroquial.

Dissabte Sant

  • Concert de Pasqua a l’Església Romànica
  • Vetlla Pasqual, a les 23.30 h

Diumenge de Pasqua

  • Processó de l’Encontre, a les 12.30 hores a la Plaça Catalunya

ASCÓ

processó-de-langelet

La Processó de l’Angelet d’Ascó és una variant exclusiva d’Ascó de les processons de diumenge de Resurrecció o diumenge de Pasqua, anomenades popularment Processons de l’Encontre. A Ascó la processó de l’Angelet, no és ben bé una processó, sinó més aviat una una representaió parateatral, aquest fet la dota de gran peculiaritat convertint-la en una de les processons més singulars de tot Catalunya.

Es representa des de temps immemorials i escenifica la trobada de Maria amb Jesús ressuscitat, per això sempre se celebra el diumenge de Pasqua. L’escenificació, a la plaça de l’Església, transcorre entre la música en directe d’una guitarra i un violí, que toquen una partitura composada especialment per aquesta celebració per un músic local.

Després de missa i entre la imatge de la Verge i la del Santíssim Sagrament es desplega una llarga catifa blanca, on un nen del poble, menor de 7 anys, vestit d’àngel i amb una bandera blanca, camina des del davant de la Mare de Déu fins arribar davant la Custòdria del Santíssim. Les nenes que han celebrat la primera comunió durant l’any, el segueixen, i finalment els nois que s’han confirmat duen a pes la imatge de la Verge Maria davant del Santíssim. Finalment, els nens i nenes més petits del poble llancen una pluja de pètals.

La processó de l’Angelet d’enguany serà el diumenge a les 12.00 hores.

més informació i contacte

municipi Flix, Móra d'Ebre, La Palma i Ascó
properament a la comarca

et proposem

Recreació del final de la batalla de l’Ebre

Viu el final de la batalla de l’Ebre en primera persona! Els dies 16, 17, 18 i 19 de novembre torna la R...

Festes de Sant Antoni a la Ribera d’Ebre

Molts pobles de la Ribera d’Ebre celebren la seua festa major d’hivern per Sant Antoni. La festa d...

Jornades Gastronòmiques de la clotxa 2023

La clotxa és el nostre plat tradicional per excel·lència de la Ribera, que diu molt dels orígens de pagès de l...