És temps de floració a la Ribera d’Ebre!


És temps de floració a la Ribera d’Ebre!

Comparteix la floració amb nosaltres a #LaRiberaenFlor 

T’has imaginat mai passejar en un món de color rosa?

Aquest dies la Ribera d’Ebre es vesteix de gala gràcies a la floració dels arbres fruiters. Cada vegada són més els qui ens visiten per deixar-se seduir per aquest espectacle cromàtic, un regal de la natura que enguany l’acompanyem amb la cultura, l’esport o la degustació de productes locals. Si teniu previst visitar-nos consulteu les noves propostes d’enguany i gaudiu en rosa amb tots els sentits. 

 

floracio

 

#LaRiberaenFlor en bicicleta (de dilluns a diumenge, de l’1 al 25 de març)

Us proposem conèixer el refugi antiaeri de la Font Gran de Benissanet, degustar els típics pastissets de la comarca i fer una passejada en bicicleta pels paisatges en flor de Benissanet. Tot això acompanyats de monitors i guies especialitzats i amb tot l’equipament necessari (casc, bicicleta de lloguer i assegurança).

9.30 h i a les 11.30  h Visita al Refugi antiaeri (1hora)

10.30 h i a les 12.30 h Sortida en bicicleta des del Centre Cultural Artur Bladé (7 km d recorregut, 1 hora i 30 minuts)

Preu per persona:

  • 17€ per persona sempre amb reserva prèvia, a partir de un grup de 10 persones el preu serà de 15€
  • Lloguer de carret per portar nens a la bici 15€ amb capacitat per 2 nens
  • Lloguer cadireta per nens 3€

Per a més informació i reserves: Rogles Aventura. Tel. 977 410 049 / 607 775 712 i Centre cultural Artur Bladé de Benissanet 977 407 915

#LaRiberaenFlor a peu (3, 4, 10, 11, 17 i 18 de març)

Us proposem conèixer els paisatges en flor de Benissanet a través d’una caminada guiada acompanyats d’autèntics coneixedors de la comarca. Es tracta d’una experiència que recorre les rutes de pagès i el Camí de Sirga.

9.30 h. Sortida des del Centre Cultural Artur Bladé. El recorregut és d’aproximadament 2,5 km amb una durada de menys d’una hora.

Cal fer reserva prèvia els dies programats o bé concertar-la en altres dies.

Preu per persona:

  • 4€
  • Grups consultar el preu

Aquesta experiència també es pot combinar amb la visita al refugi antiaeri de Benissanet, la visita al castell i el Cap de Vila de Miravet o bé als espais de la batalla de l’Ebre.

Per a més informació i reserves: Tarvitur. Vicenç Ayan. Tel. 691 561 868 i Centre cultural Artur Bladé de Benissanet 977 407 915

#LaRiberaenFlor pel pas de barca (24 de març)

A Flix us proposem accedir a través del pas de barca a una de les zones de floració més belles de la Ribera nord, el pla d’Ini. Conforma un conglomerat d’arbres fruiters que sembla que juguin a fer la flor més bonica i vistosa. En finalitzar farem un tast de vermut al pas de barca, un dels darrers que queden a Catalunya.

10.30 h al pas de barca (2 h aproximadament)

Cal fer reserva prèvia

Preu per persona:

  • 5€

Per a més informació i reserves al telèfon 654 65 19 66 o al correu associaciolacana@gmail.com

#LaRiberaenFlor fent touring per la comarca

Una de les formes de gaudir de la floració a la Ribera d’Ebre és a través de rutes en cotxe o touring. En el mapa podeu visualitzar les carreteres i les pistes que permeten admirar els paisatges en flor de la comarca, així com també aquells punts que permeten observar les millors vistes panoràmiques. El mapa permet distingir les diferents zones de floració de la comarca en funció de l’espècie: l’ametller, el presseguer o el cirerer.

Podeu contemplar aquest espectacle resseguint les principals carreteres de la comarca amb vehicle, com ara la C-12, que creua de nord a sud la comarca; la C-44, que s’enfila vers la serra de Tivissa i Llaberia; la T-324, que uneix Móra d’Ebre amb Benissanet i Miravet, o desplaçant-vos fins al pla d’Ini de Flix, situat a la zona sud del gran meandre. En ruta per la comarca és altament recomanable aturar-se al jaciment ibèric del Castellet de Banyoles, des d’on s’observa la vista panoràmica més bonica de la Cubeta de Móra i on tota aquesta catifa queda als nostres peus. Per observar les vistes cal anar a peu fins al final del jaciment. Baixa’t el mapa en alta definició.

 

 

Aprofundim sobre la floració a la Ribera d’Ebre

La Ribera d’Ebre és una de les comarques de Catalunya on el paisatge varia de forma més acusada segons l’estació de l’any. Aquest fet es deu a la floració dels arbres fruiters que enjardinen les zones més baixes de la comarca i a la continuïtat dels boscos de ribera que acompanyen el riu Ebre.

A l’estiu predominen els colors verdosos, a la tardor i a l’hivern destaquen els toncs ocres i marronosos dels boscos de ribera, però és a la primavera quan el paisatge de la Ribera d’Ebre ens regala les millors estampes; la comarca es transforma en una gran catifa de tons blancs i rosats gràcies a la floració dels arbres fruiters. Tot un espectacle natural que heu de conèixer!

Els ametllers són els primers en treure flor; els presseguers, continuen el procés, i els cireres clouen la funció. Tot un espectacle cromàtic que dura gairebé tres mesos, normalment fins a principis d’abril.

La localització geogràfica i l’altitud, vora el Mediterrani i a pocs metres sobre el nivell de mar, en determina el clima de la comarca, fent que sigui la primera gran zona de Catalunya amb conreus de fruita dolça que treu flor.

La varietat cromàtica que ofereix la Ribera d’Ebre a la primavera és excepcional, el paisatge alterna el rosa dels ametllers i presseguers, el blanc dels cirerers i albercoquers, les tonalitats encara marronoses dels boscos de ribera, els verds lluents de la plana, els verds mediterranis de les pinedes i els blaus turquesa de riu. És un paisatge viu, canviant on la intensitat dels colors varia cada dia

A grans trets s’observen tres grans àrees de floració dels arbres fruiters:

Cubeta de Móra: Al sud, coneguda popularment com la Cubeta de Móra i on s’assenten poblacions com Benissanet, Miravet o Móra d’Ebre. És on s’hi concentra la major quantitat de presseguers, hi trobareu també cirerers.


La Ribera Nord: al nord, després de creuar el pas de l’Ase, s’hi assenten poblacions com Vinebre, Ascó i Flix que s’envolten de presseguers. A la Torre de l’Espanyol, en canvi, hi predominen els cirerers. La Palma d’Ebre saluda la primavera amb la floració dels ametllers.

floració ribera ebre primavera floridaweb


Faldes de Llaberia: a les primeres vessants de la serra de Llaberia, entre Tivissa i la Serra d’Almos, són els cirerers els qui vesteixen d’un blanc lluent aquesta zona, el blanc costrasta amb els tons verdosos de les pinedes. També són destacables els ametllers que acaricien fins i tot Darmós.

floracio

 

Descobrint la Ribera d’Ebre

Sens dubte, amb aquest teló de fons, la primavera es converteix en una de les millors èpoques de l’any per gaudir la Ribera d’Ebre, ja sigui navegant pel riu Ebre amb piragua o caiac, tot resseguint el Camí de Sirga o GR-99 amb bicicleta o a peu, visitant viles medievals i castells templers, gaudint de la nostra gastronomia, connectant-vos amb la natura a la reserva natural de Sebes, un dels espais humits més importants de Catalunya, o bé enfilant-vos al capdamunt de les nostres muntanyes, autèntiques talaies de la vall de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Veure més informació sobre les propostes de primavera. 

miravet floracio

Galeria d’imatges sobre la floració a la Ribera d’Ebre.

més informació i contacte

telefon 977 401 851
correu turisme@riberaebre.org
properament a la comarca

et proposem

Visita al Castell de Miravet

El castell de Miravet, una fortalesa imponent envoltada per una muralla de 25 metres d’alçada que sembla sorgi...

Recreació del final de la batalla de l’Ebre

Viu el final de la batalla de l’Ebre en primera persona! La recreació històrica del final de la batalla ...

Aquesta tardor, viu una terra de riu!

Visitar la nostra comarca significa conèixer l’Ebre en tota la seva essència, ja sigui resseguint-lo per camin...