LA RIBERA EN FLOR 2019

La floració dels presseguers està a punt de començar a la Ribera d’Ebre!

Comparteix la floració amb nosaltres a #LaRiberaenFlor 

T’has imaginat mai passejar en un món de color rosa?

D’aquí unes setmanes la Ribera d’Ebre es vestirà de gala gràcies a la floració dels arbres fruiters. Cada vegada són més els qui ens visiteu per deixar-vos seduir per aquest espectacle cromàtic, un regal de la natura que, enguany, acompanyem de cultura, d’esport i de degustació de productes locals. Diferents municipis de la nostra comarca han preparat experiències perquè pugueu gaudir d’un espectacle únic.

Les activitats són dissenyades de forma exclusiva durant el període de floració, previstes per al mes de març, però subjectes a la climatologia. Hi poden haver modificacions en les dates. 


EXPERIÈNCIES ROSA


🌸🚲  #LaRiberaenFlor en bicicleta (del 7 al 31 de març) – BENISSANET

Descripció de la ruta: Us proposem fer una passejada en bicicleta pels paisatges planers del poble de Benissanet per contemplar la bellesa dels paisatges en flor, conèixer el refugi antiaeri de la Font Gran de Benissanet i  degustar els típics pastissets de la comarca. Tot això, acompanyats de monitoratge especialitzat i amb tot l’equipament necessari (casc, bicicleta de lloguer i assegurança).

Lloc de sortida: Centre Cultural Artur Bladé

Durada: 7 km d recorregut en bicicleta (1 hora i 30 minuts). Visita al refugi antiaeri de la Font Gran de Benissanet ( 35 minuts)

Dates i horaris: Del 7 al 31 de març. Tots els dies.

Preu per persona

 • 17€ per persona sempre amb reserva prèvia.
 • Per grups a partir de 10 persones el preu serà de 15€
 • Lloguer de carret per portar nens a la bici: 15€ amb (capacitat per 2 nens)
 • Lloguer cadireta per nens: 3€

Reserves i més informació: Cal reservar al Centre Cultural Artur Bladé. Benissanet. Tel.  977 407 915; a/e: rmartinez@benissanet.cat


🌸👣 #LaRiberaenFlor a peu (del 7 al 31 de març) – BENISSANET

Descripció de la ruta: Us proposem conèixer els paisatges en flor de Benissanet a través d’una caminada guiada acompanyats d’autèntics coneixedors de la comarca. Es tracta d’una experiència que recorre les rutes de pagès i el Camí de Sirga.

Lloc de sortida: Centre Cultural Artur Bladé.

Durada: El recorregut és d’aproximadament 2,5 km amb una durada de menys d’una hora.

Dates i horaris: Del 7 al 31 de març. Tots els dies

Preu per persona:

 • 4€
 • Grups preu a determinar en el moment de la reserva.

Reserves i més informació: Centre cultural Artur Bladé de Benissanet. Tel.  977 407 915

Aquesta experiència també es pot combinar amb la visita al refugi antiaeri de Benissanet, la visita al castell i el Cap de Vila de Miravet o bé als espais de la batalla de l’Ebre i al poblat ibèric del Castellet de Banyoles. Mes informació i reserves sobre les experiències combinades: Tarvitur. Tel. 691 561 868. tarvitur@gmail.com


🌸💧#LaRiberaenFlor pel pas de barca (9, 10, 16 i 17 de març) – FLIX

Matí

A Flix us proposem accedir a través del pas de barca a una de les zones de floració més belles de la Ribera nord, el pla d’Ini. Conforma un conglomerat d’arbres fruiters que sembla que juguin a fer la flor més bonica i vistosa. En finalitzar farem un tast de vermut al pas de barca, un dels darrers que queden a Catalunya.

Hora d’inici: 10.45 hores

Lloc de trobada: Pas de Barca (Passeig de l’Ebre)

Durada: 2 hores (aproximadament)

Preu: 7€/persona

Dinar

Un cop finalitzada l’activitat us proposem dinar en dos restaurants del poble. Si hi esteu interessats cal que ho indiqueu en el moment de fer la reserva i en 3 dies d’antelació.

Preu

 • Dinar al restaurant Ànima (cuina moderna): Menú d’entre 18€ i 20€
 • Dinar restaurant Casa Castro (cuina tradicional): Menú de 15€

Tarda

Després de dinar tenim més activitats per vosaltres, us proposem visitar el ric patrimoni cultural de Flix. Els dies 9 i 16 (dissabtes) visitarem el Castell Nou i el refugi antiaeri, ambdós vestigis de la Guerra Civil i la batalla de l’Ebre. Els dies 10 i 17 (diumenges) visitarem el nucli antic de la població (església, molí d’Oriol, carrers i places emblemàtiques).

Horari d’inici: 16.00 hores

Durada: 2 hores (aproximadament)

Preu: 5€

Reserves i més informació: Al telèfon 654 65 19 66 o al correu associaciolacana@gmail.com.


🌸🍷 #LaRiberaenFlor tastant rosa – VINEBRE

Descripció: La proposta que us fem combina una sortida a la natura amb un petit tast de vins rosats al costat dels arbres florits. Farem un recorregut de 3 km, a peu, per camins asfaltats i pistes de terra, de dificultat fàcil, pel mig del camp, admirant els diferents paisatges.

Dates i horaris: Diumenge dia 10,17 i 24 de març. El punt de trobada serà al pàrquing del camp de futbol, a les 10.45 hores per sortir a les 11 hores.

Preu per persona: 5 €

Més informació i reserves:  Cal fer reserva prèvia. Tel: 638 570 163(Francesc A. Lavega) o bé al 977 405 915 (Ajuntament de Vinebre). A/e: turisme@scultur-fl.cat.


🌸🚖 #LaRiberaenFlor fent touring per la comarca – TOTA LA COMARCA

Una de les formes de gaudir de la floració a la Ribera d’Ebre és a través de rutes en cotxe o touring. En el mapa podeu visualitzar les carreteres i les pistes que permeten admirar els paisatges en flor de la comarca, així com també aquells punts que permeten observar les millors vistes panoràmiques. El mapa permet distingir les diferents zones de floració de la comarca en funció de l’espècie: l’ametller, el presseguer o el cirerer.

Podeu contemplar aquest espectacle resseguint les principals carreteres de la comarca amb vehicle, com ara la C-12, que creua de nord a sud la comarca; la C-44, que s’enfila vers la serra de Tivissa i Llaberia; la T-324, que uneix Móra d’Ebre amb Benissanet i Miravet, o desplaçant-vos fins al pla d’Ini de Flix, situat a la zona sud del gran meandre. En ruta per la comarca és altament recomanable aturar-se al jaciment ibèric del Castellet de Banyoles, des d’on s’observa la vista panoràmica més bonica de la Cubeta de Móra i on tota aquesta catifa queda als nostres peus. Per observar les vistes cal anar a peu fins al final del jaciment. Baixa’t el mapa en alta definició.

 

RECOMANACIONS

Us recomanem descobrir la floració a la Ribera d’Ebre a través de les activitats guiades d’aquesta pàgina, especialment dissenyades per a la floraicó.

Si voleu anar per lliure us proposem que ho feu a traves d’alguna de les rutes de touring incloses al mapa de floració. I cal que tingueu present:

 • Es pot circular per les carreteres i principals pistes indicades, però sense entrar als camps florits, són propietats privades.
 • Cal respectar els arbres i la seva flor.
 • No existeixen rutes de floració senyalitzades, per això totes elles son acompanyades de serveis de guia.

AITONA EN FLOR

La Ribera d’Ebre és la primera zona agrària de Catalunya que veu florir els presseguers, més tard segueixen els presseguers d’Aitona i el Baix Segre, molt properes a nosaltres, ho fan entre una i dues setmanes després. És per això que us proposem visitar-los.

L’espectacle de la floració a Aitona dibuixa un gran mar de color rosa, de suaus ondulacions, un paisatge també efímer i canviant on el rosa ho envaeix tot com a la Ribera d’Ebre. En aquest enllaç trobareu les activitats que s’organitzen a Aitona.


Aprofundim sobre la floració a la Ribera d’Ebre

La Ribera d’Ebre és una de les comarques de Catalunya on el paisatge varia de forma més acusada segons l’estació de l’any. Aquest fet es deu a la floració dels arbres fruiters que enjardinen les zones més baixes de la comarca i a la continuïtat dels boscos de ribera que acompanyen el riu Ebre.

A l’estiu predominen els colors verdosos, a la tardor i a l’hivern destaquen els toncs ocres i marronosos dels boscos de ribera, però és a la primavera quan el paisatge de la Ribera d’Ebre ens regala les millors estampes; la comarca es transforma en una gran catifa de tons blancs i rosats gràcies a la floració dels arbres fruiters. Tot un espectacle natural que heu de conèixer!

Els ametllers són els primers en treure flor; els presseguers, continuen el procés, i els cireres clouen la funció. Tot un espectacle cromàtic que dura gairebé tres mesos, normalment fins a principis d’abril.

La localització geogràfica i l’altitud, vora el Mediterrani i a pocs metres sobre el nivell de mar, en determina el clima de la comarca, fent que sigui la primera gran zona de Catalunya amb conreus de fruita dolça que treu flor.

La varietat cromàtica que ofereix la Ribera d’Ebre a la primavera és excepcional, el paisatge alterna el rosa dels ametllers i presseguers, el blanc dels cirerers i albercoquers, les tonalitats encara marronoses dels boscos de ribera, els verds lluents de la plana, els verds mediterranis de les pinedes i els blaus turquesa de riu. És un paisatge viu, canviant on la intensitat dels colors varia cada dia

A grans trets s’observen tres grans àrees de floració dels arbres fruiters:

Cubeta de Móra: Al sud, coneguda popularment com la Cubeta de Móra i on s’assenten poblacions com Benissanet, Miravet, Móra d’Ebre i Garcia. És on s’hi concentra la major quantitat de presseguers, hi trobareu també cirerers.


La Ribera Nord: al nord, després de creuar el pas de l’Ase, s’hi assenten poblacions com Vinebre, Ascó i Flix que s’envolten de presseguers. A la Torre de l’Espanyol, en canvi, hi predominen els cirerers. La Palma d’Ebre saluda la primavera amb la floració dels ametllers.

floració ribera ebre primavera floridaweb


Faldes de Llaberia: a les primeres vessants de la serra de Llaberia, entre Tivissa i la Serra d’Almos, són els cirerers els qui vesteixen d’un blanc lluent aquesta zona, el blanc contrasta amb els tons verdosos de les pinedes. També són destacables els ametllers que acaricien fins i tot Darmós.

floracio

 

Descobrint la Ribera d’Ebre

Sens dubte, amb aquest teló de fons, la primavera es converteix en una de les millors èpoques de l’any per gaudir la Ribera d’Ebre, ja sigui navegant pel riu Ebre amb piragua o caiac, tot resseguint el Camí de Sirga o GR-99 amb bicicleta o a peu, visitant viles medievals i castells templers, gaudint de la nostra gastronomia, connectant-vos amb la natura a la reserva natural de Sebes, un dels espais humits més importants de Catalunya, o bé enfilant-vos al capdamunt de les nostres muntanyes, autèntiques talaies de la vall de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Veure més informació sobre les propostes de primavera. 

miravet floracio

Galeria d’imatges sobre la floració a la Ribera d’Ebre.

 

més informació i contacte

properament a la comarca

et proposem

Viles i castells medievals

La Ribera d’Ebre és terra d’història, una història narrada en primera persona pel riu Ebre, que omnipresent, n...

Aquesta primavera, viu una terra de riu!

Visitar la nostra comarca significa conèixer l’Ebre en tota la seva essència, ja sigui resseguint-lo per camin...

Descobreix els espais de la batalla de l’Ebre

La batalla de l’Ebre és un dels episodis històrics claus per entendre la història contemporània de Catalunya i...