LA RIBERA EN FLOR 2019

Després de la floració del presseguer, els cirerers prenen el relleu a #LaRiberaenFlor 

Ho fan als peus de la serra de Llaberia formant un immens tel blanc que contrasta amb el verd de les pinedes. Una de les zones més boniques per gaudir del particular “hanami” riberenc es troba entre la carretera de Tivissa i la Serra d’Almos. És per això que enguany, per primera vegada, s’han dissenyat dues propostes en aquest entorn.

Les activitats són dissenyades de forma exclusiva durant el període de floració, previstes per al mes de març, però subjectes a la climatologia. Hi poden haver modificacions en les dates. 

No t’oblidis de compartir la floració amb nosaltres a #LaRiberaenFlor 

EXPERIÈNCIES 


 

🌸👣 #LaRiberaenFlor – FLORACIÓ DELS CIRERERS A TIVISSA

Descripció de la ruta: Començarem per una visita a lEspai Ilercavònia per descobrir els orígens de l’agricultura en aquestes terres des de l’època ibèrica. Des d’allà també contemplarem les espectaculars vistes agràries de la zona i ens hi endinsarem en un breu recorregut, comentant anècdotes i històries del poble. També arribarem fins al camp on la Laura, la mateixa pagesa, ens introduirà en l’univers de la floració i de l’agricultura ecològica de les cireres, en un entorn immillorable. Finalment, a l’acabar retornarem al punt de partida, l’Espai Ilercavònia, al centre de Tivissa.

Lloc de sortida: Espai Ilercavònia. Tivissa

Durada: 2 hores

Dates i horaris: 23, 24 i 30 de març, a partir de les 16.30; l’activitat del dia 30 de març resta pendent de confirmació. En el moment de la reserva demanarem els vostres contactes per tal d’avisar-vos si hi ha algun canvi.

Preu per persona: 6€ (inclou entrada a l’Espai Ilercavònia)

Reserves i més informació: Còdol Educació Tel.  977327362.

https://codoleducacio.com/activitats/tivissa-en-flor/

 

🌸 #LaRiberaenFlor – FLORACIÓ DELS CIRERERS. RUTES EN BICICLETA

Descripció de la ruta: Us proposem fer una passejada en bicicleta per un poblet paradís de la cirera: la Serra d’Almos  per contemplar la bellesa dels paisatges d’espectacular flor blanca. Zona propera al poblat iber del Castellet de Banyoles de magnifiques vistes sobre l’Ebre. Tot això, acompanyats de monitoratge especialitzat i amb tot l’equipament necessari (casc, bicicleta de lloguer i assegurança).

Lloc de sortida: Entrada del poble. Us enviem ubicació per WhatsApp en fer la reserva.

Durada: 6 km de recorregut en bicicleta ( però tardem 2 hores perquè ens anem aturant per fotos).

Dates i horaris: Del 23 al 31 de març. Tots els dies amb reserva prèvia.

Preu per persona

  • 15€ per persona sempre amb reserva prèvia.
  • Per grups a partir de 6 persones el preu serà de 13€
  • Lloguer de carret per portar nens a la bici: 15€ amb (capacitat per 2 nens)
  • Lloguer cadireta per nens: 3€

Reserves i més informació: Rogles Aventura: Raül Tel.649605865 / 977410049 / 607775712 o a rogles@rogles.org


🌸🚖 #LaRiberaenFlor fent touring per la comarca – TOTA LA COMARCA

Una de les formes de gaudir de la floració a la Ribera d’Ebre és a través de rutes en cotxe o touring. En el mapa podeu visualitzar les carreteres i les pistes que permeten admirar els paisatges en flor de la comarca, així com també aquells punts que permeten observar les millors vistes panoràmiques. El mapa permet distingir les diferents zones de floració de la comarca en funció de l’espècie: l’ametller, el presseguer o el cirerer.

Podeu contemplar aquest espectacle resseguint les principals carreteres de la comarca amb vehicle, com ara la C-12, que creua de nord a sud la comarca; la C-44, que s’enfila vers la serra de Tivissa i Llaberia; la T-324, que uneix Móra d’Ebre amb Benissanet i Miravet, o desplaçant-vos fins al pla d’Ini de Flix, situat a la zona sud del gran meandre. En ruta per la comarca és altament recomanable aturar-se al jaciment ibèric del Castellet de Banyoles, des d’on s’observa la vista panoràmica més bonica de la Cubeta de Móra i on tota aquesta catifa queda als nostres peus. Per observar les vistes cal anar a peu fins al final del jaciment. Baixa’t el mapa en alta definició.

 

RECOMANACIONS

Us recomanem descobrir la floració a la Ribera d’Ebre a través de les activitats guiades d’aquesta pàgina, especialment dissenyades per a la floracIó.

Si voleu anar per lliure us proposem que ho feu a traves d’alguna de les rutes de touring incloses al mapa de floració. I cal que tingueu present:

  • Es pot circular per les carreteres i principals pistes indicades, però sense entrar als camps florits, són propietats privades.
  • Cal respectar els arbres i la seva flor.
  • No existeixen rutes de floració senyalitzades, per això totes elles son acompanyades de serveis de guia.

AITONA EN FLOR

La Ribera d’Ebre és la primera zona agrària de Catalunya que veu florir els presseguers, més tard segueixen els presseguers d’Aitona i el Baix Segre, molt propers a nosaltres, ho fan entre una i dues setmanes després. És per això que us proposem visitar-los.

L’espectacle de la floració a Aitona dibuixa un gran mar de color rosa, de suaus ondulacions, un paisatge també efímer i canviant on el rosa ho envaeix tot com a la Ribera d’Ebre. En aquest enllaç trobareu les activitats que s’organitzen a Aitona.


Aprofundim sobre la floració a la Ribera d’Ebre

La Ribera d’Ebre és una de les comarques de Catalunya on el paisatge varia de forma més acusada segons l’estació de l’any. Aquest fet es deu a la floració dels arbres fruiters que enjardinen les zones més baixes de la comarca i a la continuïtat dels boscos de ribera que acompanyen el riu Ebre.

A l’estiu predominen els colors verdosos, a la tardor i a l’hivern destaquen els toncs ocres i marronosos dels boscos de ribera, però és a la primavera quan el paisatge de la Ribera d’Ebre ens regala les millors estampes; la comarca es transforma en una gran catifa de tons blancs i rosats gràcies a la floració dels arbres fruiters. Tot un espectacle natural que heu de conèixer!

Els ametllers són els primers en treure flor; els presseguers, continuen el procés, i els cireres clouen la funció. Tot un espectacle cromàtic que dura gairebé tres mesos, normalment fins a principis d’abril.

La localització geogràfica i l’altitud, vora el Mediterrani i a pocs metres sobre el nivell de mar, en determina el clima de la comarca, fent que sigui la primera gran zona de Catalunya amb conreus de fruita dolça que treu flor.

La varietat cromàtica que ofereix la Ribera d’Ebre a la primavera és excepcional, el paisatge alterna el rosa dels ametllers i presseguers, el blanc dels cirerers i albercoquers, les tonalitats encara marronoses dels boscos de ribera, els verds lluents de la plana, els verds mediterranis de les pinedes i els blaus turquesa de riu. És un paisatge viu, canviant on la intensitat dels colors varia cada dia

A grans trets s’observen tres grans àrees de floració dels arbres fruiters:

Cubeta de Móra: Al sud, coneguda popularment com la Cubeta de Móra i on s’assenten poblacions com Benissanet, Miravet, Móra d’Ebre i Garcia. És on s’hi concentra la major quantitat de presseguers, hi trobareu també cirerers.


La Ribera Nord: al nord, després de creuar el pas de l’Ase, s’hi assenten poblacions com Vinebre, Ascó i Flix que s’envolten de presseguers. A la Torre de l’Espanyol, en canvi, hi predominen els cirerers. La Palma d’Ebre saluda la primavera amb la floració dels ametllers.

floració ribera ebre primavera floridaweb


Faldes de Llaberia: a les primeres vessants de la serra de Llaberia, entre Tivissa i la Serra d’Almos, són els cirerers els qui vesteixen d’un blanc lluent aquesta zona, el blanc contrasta amb els tons verdosos de les pinedes. També són destacables els ametllers que acaricien fins i tot Darmós.

floracio

 

Descobrint la Ribera d’Ebre

Sens dubte, amb aquest teló de fons, la primavera es converteix en una de les millors èpoques de l’any per gaudir la Ribera d’Ebre, ja sigui navegant pel riu Ebre amb piragua o caiac, tot resseguint el Camí de Sirga o GR-99 amb bicicleta o a peu, visitant viles medievals i castells templers, gaudint de la nostra gastronomia, connectant-vos amb la natura a la reserva natural de Sebes, un dels espais humits més importants de Catalunya, o bé enfilant-vos al capdamunt de les nostres muntanyes, autèntiques talaies de la vall de l’Ebre i el Camp de Tarragona. Veure més informació sobre les propostes de primavera. 

miravet floracio

Galeria d’imatges sobre la floració a la Ribera d’Ebre.

 

més informació i contacte

properament a la comarca

et proposem

Caminar al costat del riu. El GR-99 o Camí de Sirga.

La importància cultural, social i natural del riu Ebre va incentivar els principals actors de l’excursionisme ...

Navega a la Ribera d’Ebre

Una de les millors maneres de conèixer la Ribera d’Ebre és navegant pel riu Ebre a través de les diverse...

Aquesta tardor, viu una terra de riu!

Visitar la nostra comarca significa conèixer l’Ebre en tota la seva essència, ja sigui resseguint-lo per camin...