Serra i Vall de Cardó

Les muntanyes de Cardó,  estan incloses dintre del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya. Aquestes conformen una de les serres més carismàtiques de les Terres de l’Ebre. La major part del massís s’estén entre els termes municipals de Benifallet (Baix Ebre) i Rasquera (Ribera d’Ebre).

El seu vessant interior davalla fins a l’Ebre, al sud i al sud-est continua per la serra del Boix. L’abrupta vall de Cardó, oberta vers el nord-oest, és drenada pel barranc de Cardó, afluent per l’esquerra de l’Ebre.

En aquesta zona, les pluges són escasses però la permeabilitat de les roques calcàries origina corrents subterranis que originen fonts medicinals que desguassen per l’abrupte cingle de Sallent, coronat pel balneari, i antic convent carmelità, de Cardó. La carena culmina a la Creu de Santos (942 m) i és travessada per camins de ferradura que unien Benifallet i Rasquera amb Tivenys i Tortosa. Els antics nuclis medievals de Sallent, Cardó i Costumà, al nord, i, especialment, de la Fullola, la Bassa de Cascall han desaparegut del tot.

El balneari de Cardó  situat al capdamunt de l’espectacular cingle del Salt del Frare, entre Rasquera (Ribera d’Ebre) i Benifallet (Baix Ebre), prop del riu Ebre. L’edifici original fou construït el 1606 pel carmelí tortosí Fra Pau de Crist, qui hi establí una comunitat religiosa. El complex estava format pels edificis conventuals i un conjunt de 14 ermites. El convent fou suprimit amb les desamortitzacions eclesiàstiques del 1835 i convertit en balneari el 1866 aprofitant les aigües medicinals (bicarbonatades i arsenicals). Hospital de l’exèrcit republicà a la Batalla de l’Ebre, va tornar a balneari des del 1940 fins al 1967. Fins a finals del segle XX va funcionar com a planta embotelladora d’aigua mineral. Actualment està en procés de restauració.

A la serra de Cardó hi podem trobar boscos mediterranis força ben conservats i poblats. Hi ha alzinars ben constituïts, complementats amb boscos de roure valencià i teixos que apareixen de manera esporàdica. A les parts altes i ombrívoles de la serra, hi ha pinedes de pinassa. També és abundant el grèvol i el margalló (palmera autòctona europea) totes dos espècies protegides.

Visites guiades: empresa Tarvitur. Més informació.

Més informació:

Ajuntament de Rasquera. C/ Tortosa, 6. Rasquera. Tel. 977 40 90 61 www.rasquera.altanet.org / http://www.rasquera.altanet.org/content/rutes-excursions-i-passejades

properament a la comarca

et proposem

Tasta la Ribera d’Ebre

  Us presentem els productes de la comarca per tastar-la des de casa o per quan pugueu visitar-la. Molts ...

Viles i castells medievals

La Ribera d’Ebre és terra d’història, una història narrada en primera persona pel riu Ebre, que omnipresent, n...

La natura en estat pur. Reserva Natural de Sebes. Activitats

La Reserva natural de Fauna Salvatge de Sebes i Meandre de Flix  és un espai fluvial inclòs al Pla d’Espais d’...