Coneguem els nostres veïns


Poblacio: Vinebre i Riba-roja d'Ebre
Map Unavailable

Data/Hora
Date(s) - 24/09/2016 - 15/10/2016
Tot el dia

Categories No Categories


Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni, l’associació la Cana de Flix, organitza 5 sortides per a conèixer llocs d’interès de Vinebre i Riba-roja d’Ebre.

Dia 24 de setembre a les 19.30 h

UN TOMB PER VINEBRE PER SÍLVIA VEÀ VILA

Doctora en Filologia Catalana. Professora de la Universitat Rovira i Virgili Vinebre és un petit poble de la nostra comarca que disposa d’un gran patrimoni cultural. Es presentarà allò més destacable del patrimoni material i també del patrimoni immaterial de la vila. Es parlarà d’edificis com Ca Don Joan i el Cassino, del nucli urbà (Viladins, etc.) i la història que els envolta; també es parlarà de les manifestacions folklòriques singulars que es conserven des de fa centúries.

Dia 25 de setembre a les 10 h

VISTA GUIADA A VINEBRE PER JOSEP M. PROS TARRAGÓ

Estudiós de la historia de Vinebre Punt de trobada: Ca Don Joan Pels carrers del nucli antic seguirem el rastre de les tres cultures ( jueva, cristiana i àrab) que hi van conviure fins a les expulsions. També hi trobarem diferents marques de riuades. Recordarem la nefasta figura del Barbut de Vinebre a la Plaça del Rei, on va acabar la seva vida de malifetes, mort pels Mossos d’Esquadra i lligat en una creu aspada recolzada a la façana de l’església. Visitarem ca Don Joan i la casa natal de Sant Enric d’Ossó i Cervelló, que es conserva exactament igual com era al segle XIX. També podrem contemplar el col·legi de les teresianes, que Gaudí va encomanar de dur a terme al seu deixeble Bernardí Martorell. Farem també un tastet de vins de Vinebre.

Dia 1 d’octubre a les 10 h

POBLAT IBÈRIC DE SANT MIQUEL PER MARGARIDA GENERA

Doctora en arqueologia , ha publicat diversos llibres d’arqueologia. Es farà la visita en el marc del “Cap de setmana ibèric”. Hi haurà també un tast de cervesa. Punt de trobada: Ermita de Sant Miquel de Vinebre.

Dia 14 d’octubre

L’OLI DE GINEBRE, PROPIETATS, ELABORACIÓ I COMERCIALITZACIÓ PER ANTONIO CASTELLVI CASAS Autodidacta Arqueologia rural, oficis perduts, fotografia i JOSEP AGUILÀ ALABART Autodidacta Arqueologia rural, tradicions. Conèixer el procés d’elaboració d’aquest oli tan apreciat i les seves propietats curatives, així com els forns de pedra seca on es destil·lava, la seva exportació al Pirineu en un apassionant viatge envoltats de bandolers, venda al detall a traves de la xarxa de trementinaires. Usos i aplicacions.

Dia 15 d’octubre a les 10h.

RECORREGUT HISTÒRIC PER RIBA-ROJA D’EBRE PER DANIEL PIÑOL ALABART

Lloc de sortida, davant de la Casa de la Vila. Doctor en Història per la Universitat Rovira i Virgili. Des de 2003 és professor Titular de Ciències i Tècniques Historiogràfiques a la Universitat de Barcelona. Especialista en Història del notariat català Es fa un repàs a la Història de Riba-roja a partir d’una passejada pels llocs més emblemàtics del poble. La sortida es fa des de davant de la Casa de la Vila des d’on es parla dels temps prehistòrics i els romans; es continua cap a la zona del Calvari per explicar la població morisca; el casc antic amb el Castell i la roca de la Pena per explicar els templers, hospitalers i Edat Mitjana; a l’església (es fa una explicació del seu interior i de la façana) s’explica l’època moderna; i acabem una altra vegada davant de la Casa de la Vila per parlar de l’època actual.

Programa de Coneguem els nostres veïns