La Ribera d’Ebre

La Ribera d’Ebre és una comarca del sud de Catalunya, de les Terres de l’Ebre. A la Ribera d’Ebre, el riu ho és tot, font de vida, font de cultura, carrer Major…

La comarca s’estén al llarg de 40 quilometres a banda i banda del riu Ebre, en la seva entrada a Catalunya. El territori riberenc, es reparteix en 14 termes municipals, que alberguen 17 pobles.

Aquesta té un relleu força accidentat per la serralada prelitoral, que quan entra a la nostra comarca es bifurca obligant al riu a travessar-la en dos espais emblemàtics de la Ribera d’Ebre, el pas de l’Ase a Garcia i el pas de Barrufemes a Miravet. Enmig el riu entra a la plana de Móra, envoltada per les serres de Cavalls, Pàndols, i la Picossa entre d’altres.

El clima mediterrani de la comarca respon a aquesta especial orografia que aïlla a les terres riberenques i que ens ofereix paisatges de bosc mediterrani, ametllers, olivers, arbres fruiters, bosc de ribera i un intens treball de margenació amb pedra seca.

Els pobles de la Ribera han nascut arran de l’aigua o bé a recer de les muntanyes, escalant turons coronats per murs que feien de fortaleses.

“ Tota la comarca és despervallera, coherent i benigna, com si ja fos feta a la mesura humana. La influència de l’home en aquest paisatge és tan visible com la del paisatge en l’home que hi sua i, en justa compensació, li treu el suc”.

Autor: Artur Bladé i Desumvila, a l’obra Gent de la Ribera d’Ebre.

properament a la comarca

et proposem

Festes del Riu a la Ribera d’Ebre

Entre les tradicions de la Ribera d’Ebre més singulars hi trobem les festes del riu. Són festes populars...

Visita al Castell de Miravet

El castell de Miravet, una fortalesa imponent envoltada per una muralla de 25 metres d’alçada que sembla sorgi...

Els darrers passos de barca de Catalunya

La Ribera d’Ebre és una comarca de tradicions, ho demostra un cop més la presència de tres passos de barca, el...